Puch László Tartalom Elõzõ Következõ

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Megdöbbenve hallottam, amit itt Torgyán képviselõtársam elsorolt egy-két dologról. Részben a számok nagyságrendi különbségei: 1000 milliárd helyett 10 000 milliárd, szóval egyszerûen kezelhetetlen volt elõttem.

Egypár dologra azért szeretnék válaszolni. A jegybank-törvényt nem ez az Országgyûlés fogadta el, hanem az elõtte levõ, ami kötelezõen elõírja a deviza- elszámolásoknál a nullás adósságállomány átrendezését. Tehát azt gondolom, hogy amikor azokról beszél, hogy ezek most micsoda óriási katasztrófák és tatárjárással felérõ károk, akkor azt gondolom, hogy amikor az eladósodásunk folytatása folytatódott volna, azt meg kisgazdajárásnak kell hogy nevezzem a tatárjárással szemben.

Tehát egyszerûen nem értem, hogy mirõl beszél. Akkor nem értem, hogy mirõl beszél, amikor azt mondja, hogy egyik oldalról minden nagyon kevés, amit ez a költségvetési törvény módosítása meghatároz, másik oldalról meg állandóan sokallja a bevételeket és az adóterheket. Tehát valahol az összhangot - azt gondolom - meg kellene ezekben a dolgokban teremteni. Tehát nemcsak kiadni kell, hanem ezeket be is kell venni. Mindkettõ az adófizetõ pénze. A bevételek oldaláról is csak az adóterhelésekkel lehet megoldani és a kiadást is csak abból lehet.

A másik, amikor a gazdaságfejlesztésrõl beszél és az M3-asról. Szeptember 23. van - mire a költségvetési törvény módosítása megszületik, október van, ebben az évben, azt hiszem, hogy józanul nem lehet sokkal többet elkölteni erre a célra, az M3-asra, mint 1,5 milliárd forintot, és errõl az évrõl szól ez a költségvetésitörvény- módosítás.

A másik, amire azt gondolom, hogy nagyon oda kellene figyelni, hogy a kisvállalkozások támogatására és magára a vállalkozásélénkítésre fordított összegek, azokat össze kell adni. Azt gondolom, az Eximbank tõkeemelése ugyanúgy a magyar export segítésére vonatkozik, ugyanúgy a magyar piacra jutást segíti az MBFB tõkeemelése, hisz az valahol visszaforog a gazdaságba és az is valahol segíti a magyar gazdaság mûködését, és amikor az 500 millió forintot, a kisvállalkozások kamattámogatását mondja, javaslom, hogy számolja ki, hogy az hány milliárd forint hitelhez való hozzásegítését segíti a kisvállalkozóknak.

Tehát én úgy gondolom, hogy ezeket a számokat egymás mellé rakva nagyon jól lehet követni a dolgokat.

A másik, hogy a többletbevételeknél Torgyán képviselõtársam többször mondta, hogy senki nem látta a többletbevételeket. Hát én azt gondolom, hogy nagyon sokan valóban ilyen mértékû tõkebevételre nem számoltak, de azért arra számoltunk és közösen úgy döntött akkor a tisztelt Ház, a kisgazdák támogatásával, hogy minden bevétel gyakorlatilag az adósságszolgálatra kell hogy fordítódjon, és akkor azt gondolom, hogy mindenki nagyon racionálisan döntött, és most van a pillanat, amikor lehet arról beszélni, hogy mire lehet még felhasználni. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage