Juhász Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Hallgatva itt a napirend elõtti vitát, úgy hiszem, hogy kimondható az, hogy ebben a Házban valamennyi képviselõ komolyan aggódik a kábítószerek terjedése végett. Komolyan aggódik, és én úgy hiszem, hogy ennek a tartalmi ecsetelésével nem is szükséges továbbiakban foglalkoznom, hiszen ez az aggódás - mint itt el is hangzott - nem bontható le szûken vett szakmai értelemben csak egészségügyi problémára, csak közjogi problémára, csak rendõrségi problémára, vagy a vám- és pénzügyõrség problémájára, vagy akár honvédelmi vagy emberjogi problémára. Én úgy hiszem, hogy ez egy olyan jelenség, amellyel találkozva elmondható, hogy az az összefogás, amirõl itt a belügyminiszter úr beszélt, az az összefogás nem csak a társadalomban, hanem a Házon belül leképezõdött szakmai bizottságok között is létre kell hogy jöjjön. Ezért kezdeményeztem én eseti bizottság létrehozását, hogy ebben a bizottságban megadjuk a lehetõséget valamennyi szakbizottság képviselõjének, résztvevõjének, hogy közös erõvel próbáljunk meg tenni valamit a kábítószerek visszaszorításának érdekében.

Én úgy hiszem, hogy egy ilyen eseti bizottság alapvetõen két dologra törekedhet. Az egyik, hogy egy alapos helyzetelemzést végez, hogy hogy állunk ma ezen a területen, mi az, amit sikerült megtenni és mi az, amit kellene még tenni.

A másik ilyen, hogy azokat a társadalomban ma meglévõ kezdeményezéseket - akár az egyházaktól, akár civil szervezetektõl, alapítványoktól vagy magánszemélyektõl is kezdõdtek -, ezeket a kezdeményezéseket megpróbáljuk összehangolni azzal az állami szerepvállalással, ami ebben a tárgykörben kétségkívül megvan.

Én úgy hiszem, hogy ha ennek a két feladatnak meg tud felelni ez a bizottság, akkor elmondhatjuk, hogy a parlament mindent megpróbált megtenni annak érdekében, hogy felvegyük a kesztyût a kábítószer-kereskedelem ellen. Köszönöm. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage