Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Az eddigi hozzászólásokból kiderült az, hogy a magyar Országgyûlésben minden országgyûlési képviselõ és minden frakció egy mércét tart elfogadhatónak a határon túli magyar kisebbség sorsát illetõen - ezt lehet politikai, lehet erkölcsi mércének tekinteni -, hogy mi lenne, ha õ élne kisebbségi létben a határon túl, mi lenne az õ számára elfogadható, mi lenne az õ számára követhetõ a kisebbségi sorsban.

Az eddigi felszólalások azt is jelezték, hogy nincs különbség abban, hogy a mai helyzetet - különösen Szlovákiában az ott élõ magyar kisebbség számára - egyikünk sem tartja elfogadhatónak. Különbség van azonban abban, hogy erre milyen választ és milyen eszközöket alkalmazunk, hogyan lehet változtatni az ott élõ magyar kisebbség helyzetén. Vannak, akik deklarációval, elítéléssel, s vannak, akik konkrét elképzelésekkel, intézményekkel és a két ország közötti kapcsolatok javításával gondolkoznak. A helyzetértékelésben nincs tehát különbség, a szocialista frakció e második utat tartja járhatónak.

Végül emlékeztetni szeretném a tisztelt Házat arra, hogy azok, akik a szlovák nemzetgyûlésben és mindenféle fórumon nyelvtörvényt és a Himnusz eléneklését akarják megtiltani, azok a szlovák politikusok, akik nem támogatták a szlovák-magyar alapszerzõdés meghozatalát. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage