Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is szeretném leszögezni, hogy a magyar külügyi kormányzat osztja azokat az aggodalmakat, amelyeket Horn Gábor és más képviselõtársaink itt kifejezésre juttattak, és nemcsak egyszerûen osztja ezeket az aggodalmakat, hanem ennek érdekében már az elsõ lépéseket meg is tette.

Szeretném tájékoztatni önöket arról, hogy a múlt szerdán Budapesten tárgyaló Hamzik szlovák külügyminiszternek valamennyi tárgyalópartnere, tehát Horn Gyula miniszterelnök úr, Gál Zoltán, az Országgyûlés elnöke és Kovács László külügyminiszter úr hangsúlyosan szóvá tette, hogy ami itt történik az új törvénnyel kapcsolatban, az a mi felfogásunk szerint sérti az alapszerzõdés szellemét, de nemcsak a szellemét, hanem a betûjét is.

(15.10)

Még akkor is így van, ha ebben a pillanatban még nem emelkedett törvényerõre ez a törvényjavaslat, és eltérõ értelmezések vannak annak valódi tartalmát illetõen. Mint tudjuk, Csáki képviselõ úr - aki az egyik szlovákiai magyar képviselõje az ottani Nemzeti Tanácsnak - úgy értelmezi, hogy ez Himnuszra nem terjeszthetõ ki, és reméljük, hogy ez az értelmezés válik uralkodóvá. Mindenesetre azt is kilátásba helyeztük, hogy amennyiben megnyugtató megoldást nem kapunk, akkor az alapszerzõdés által teremtett eszközöket fogjuk igénybe venni - tehát a most elhatározott kisebbségi vegyes bizottság ülését -, illetõleg végsõ soron akár a nemzetközi fórumokhoz való fordulás lehetõségével is élni fogunk.

Tehát tisztelt képviselõtársaim, nem igaz az, hogy az alapszerzõdés okozta ezt a törvényjavaslatot, az alapszerzõdés, az valójában egy lehetõséget teremt arra, hogy elõször kétoldalú keretekben, aztán pedig a nemzetközi szervezetek elõtt kérjünk orvoslást erre a súlyos problémára. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage