Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnézést kérek, azt hittem, hogy van egy MSZP-s képviselõ elõttem. Tisztelt Ház! Ebben a koncepcióvitában, ami itt eddig lezajlott, mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalról rengeteg bírálat érte a koncepcióban szereplõ minden egyes pontot, és rengeteg olyan hozzászólás elhangzott, ami nem szerepel bent a koncepcióban, és a véleményt alkotó képviselõ szerint szerepelnie kellene ebben a koncepcióban, és errõl a képviselõk a véleményüket megfelelõen el is mondták és kifejtették. Bírálat érte szinte minden egyes pontját, sõt azt hiszem minden pontját a tervezetnek, még a Magyarország elnevezést vagy a Magyar Köztársaság elnevezést, a preambulumot is, minden egyéb részét is részletesen bírálták a felszólaló képviselõk. Nagyon kevés olyan felszólalást hallottam, amelyik, bizottsági munka eredményeképpen letett koncepciót inkább támogatta volna, mint azt valamilyen módon bírálta. Magam is, mint aki részt vettem e bizottság munkájában és mivel minden bizottsági ülésen ott voltam és igyekeztem tevékenyen részt venni ennek a koncepciónak a kialakításában, természetesen érzem azt, hogy ez a koncepció nem maga a tökéletes termék, amit le lehetett rakni a parlament asztala elé és vitára lehetett bocsátani az egész ország közvéleménye elé, de én a magam részérõl fel tudom vállalni az ott végzett munkát és a magam részérõl támogatni tudom ezt a koncepciót, mint egy megszületett konszenzusnak az eredményét, amiért is létrehoztuk ezt az alkotmány-elõkészítõ bizottságot, hogy valamilyen módon egy ilyen konszenzust megpróbáljon megteremteni.

(15.40)

Természetesen mint a bizottság tagja, magam is felelõs vagyok azért, ami ebben a koncepcióban megfogalmazódott, és ezt a felelõsséget sem kívánom magamtól elhárítani és magam is felvállalom azt a felelõsséget, és azokat a bírálatokat, még ha esetleg nem is értek velük egyet, de természetesen elfogadom azokat a bírálatokat, amik ezt a koncepciót érték.

Azonban, amennyiben ez mind igaz, ez a sok bírálat, akkor abból azt a következtetést tudom csak levonni, hogy ennek a bizottságnak sikerült rengeteg szakértõi vélemény, több száz, több ezer oldal elolvasása után, rengeteg szakértõ meghallgatása után, iszonyatos sok ülésezés után összehoznia a világ legrosszabb alkotmánykoncepcióját, amit eddig valaha is csináltak. Ha ez mind igaz, akkor nekünk, azt hiszem, nem érdemes tovább foglalkozni ezzel az egésszel, ezt ki kell dobni az ablakon, és kell választani egy új alkotmány- elõkészítõ bizottságot, ha akarunk alkotmányt csinálni, vagy valami más megoldást kell választani, ha igazak ezek a bírálatok és ha ezek megfelelnek a valóságnak, mert lehet, hogy tõlünk többre nem telik. Csak ennyire tellett, amit le tudtunk tenni az önök asztalára.

Tehát még egyszer hangsúlyozom, én elfogadom az önök által itt széles körben hangoztatott bírálatokat, de sajnos a mi kútfejünkbõl és azokra a szakértõi anyagokra, amikre támaszkodni tudtunk, csak ennyire tellett. De ettõl függetlenül azt gondolom, hogy ez az alkotmánykoncepció, ami itt elõttünk fekszik, ez nem egy felvállalhatatlan, nem egy rossz alkotmánykoncepció, és ez egy elõremutató alkotmánykoncepció, ami a jelenlegi alkotmánynál lényegesen jobb alkotmányszöveget, lényegesen jobb alkotmányszöveg megalkotását teheti lehetõvé, amennyiben ezt közös munkával megpróbáljuk megtenni.

Ezek után tehát képviselõtársaim elõtt lesz majd a döntés a szavazáskor, ami nemsokára el fog jönni, hogy mivel értenek egyet, egyetértenek-e evvel a koncepcióval. Az elhangzott beszédek után nehéz ezt feltételeznem, hogy egyetértenek evvel a koncepcióval, vagy pedig úgy döntenek, hogy ezt a koncepciót ki kell dobni és ezzel nem érdemes tovább foglalkozni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage