Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Mindenekelõtt megköszönném Homoki képviselõ úrnak, hogy két nagy liberálisról, Hans-Dietrich Genscherrõl és Széchenyi Istvánról ilyen elismerõen beszélt. Szeretném biztosítani, hogyha figyelemmel követte a Szabad Demokraták Szövetségének mostani politizálását, ugyanannak a liberalizmusnak irányába politizálunk mi is.

A másik, amirõl szeretnék beszélni, hogy nem vagyok meggyõzõdve ugyan, hogy Platón annyira elõrelátó volt, hogy évszázadokra elõre elítélõen tudott volna beszélni a liberalizmusról, mondjuk a beszéd két része között eléggé nehéz az egyensúlyt megtalálni. De meg szeretném akkor kérdezni, hogy az a platóni elutasítás vonatkozik-e Hans-Dietrich Genscherre és Széchenyi Istvánra is, vagy Deák Ferencre, Kossuth Lajosra, és még sorolhatnám a további liberálisokat.

A másik kérdés, ami miatt szeretnék reagálni - sok mindenre lehetne, de az idõ korlátozott - Homoki képviselõ úr a mai nap reggelén - emlékezetem szerint - nem volt itt még. Ezért föl szeretném hívni a figyelmét, hogy ebben az egész alkotmányozási vitában összesen egy olyan felszólalás volt, amelyik a jelenlegi alkotmányos renddel szemben erõsebb köztársasági elnöki vagy miniszterelnöki hatalmat szeretett volna. Homoki képviselõ úr arról beszélt, hogy az alkotmánykoncepció a diktatúra irányába halad. Én úgy gondolom, ez volt az egyetlen olyan elem, ami bármiféle kapcsolatba hozható ezzel az állítással, de ezt a felszólalást ma reggel Torgyán József mondta el. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage