Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót. Két észrevételem lenne ahhoz, amit Kónya Imre elmondott. Az egyik, hogy vajon az a három, mert igazán három - a negyediket csak érdekességbõl tettem hozzá - az államforma kérdésében való döntést, az nem osztja meg a társadalmat szerintem, igazán. Tehát az a három kérdés, amit elõzetes népszavazásra én csak fölvetettem, nem követelem ezt az elõzetes népszavazást, félreértés ne essék, azok közül a halálbüntetés léte vagy nem léte semmilyen módon nem befolyásolja a közjogi struktúrát.

A köztársasági elnök választásának a módja ugyancsak nem befolyásolja, hogyha a köztársasági elnök hatásköre változatlan marad. Kismértékû változást hoz 2000-ben, 2000-re. Az igazán komoly közjogi változást csak az egykamara vagy kétkamara jelentene, tehát nem rúgná fel önmagában ez a három kérdéskör vagy ennek esetleges elõzetes népszavazásra vitele a közjogi struktúrát.

A közjogi stabilitást én is nagyon fontos követelménynek tartom, erre elég hosszan kitértem az alkotmánykoncepció bevezetõ vitájában is. Konzerválni, stabilizálni lehet visszamenõleg úgy, hogy megõrzöm azt, ami van, és lehet konszenzuális alapon úgy, hogy a jövõre vonatkozóan a széles társadalmi egyetértésen alapuló közjogi struktúrát emelem be az alkotmányba. Tehát ha történetesen - nem tudom megjósolni -, de ha történetesen a kétkamara mellett döntene a társadalom, akkor ez egy olyan jövõre vonatkozó stabilizálás lenne, amely széles társadalmi egyetértésen alapul, vagy ha elvetné, az is egy széles társadalmi egyetértésen alapuló elvetésen jelentene.

Végül a köztársasági elnököt illetõen. Az erõs köztársasági elnök nem a parlamenttel szemben erõs, az nem prezidenciális rendszer, az diktatúra. Hanem az erõs köztársasági elnök a kormányzati hatalomhoz képest erõs, mert megkapja a kormányfõi hatalmat. De a parlamenttel szemben ettõl még nem nõ túl, mondjuk az Egyesült Államoknak (Elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idõ leteltét.) az erõs prezidenciális elnöki rendszere, nem jelenti a parlamenti demokráciának a végét. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage