Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Én nagy örömmel hallgattam Boross Péternek ezt a nagyon színvonalas felszólalását, hiszen az ellenzék körébõl egy olyan képviselõ mondta el a véleményét az alkotmánykoncepcióról, akinek miniszterelnöki gyakorlata is van. Ez a konstruktivitás valóban a közös gondolkodás, a koncepciónak az elõbbre vitelét szolgálja.

Ami a konkrétumot illeti, ami miatt tulajdonképpen két percre szót kértem, az részben kapcsolódik a Fodor Gábor és Boross Péter között kialakult vitához, bár nem ezért kértem szót eredetileg. Itt valóban meg kell jegyezzem, hogy mintegy kétszáz szakértõ, tehát a magyar tudományos élet ezzel a tárggyal foglalkozó szinte egésze írásbeli munkákkal segítette a bizottság munkáját. A szakértõi jegyzékre bármelyik párt bárkit jelölhetett, tehát elvileg lehetõség nyílt arra, hogy a teljes kör a véleményét kifejthesse. Ahhoz képest sok újdonságot a koncepció nem tartalmaz, legfeljebb arról van, hogy egyes véleményeket elfogadott, másokat nem fogadott el, de ez nyilvánvaló, hiszen a tudományos vélemények között sokkal nagyobb ellentétek voltak idõnként, mint a pártok álláspontja között.

A másik, ami miatt eredetileg szót kértem két percre, az mindössze annyi: az alkotmánykoncepciónál az elõkészítõ bizottság nem akarta berekeszteni, lezárni azokat a folyamatokat, amelyek a valóságban nem zárultak le. Tehát azokban a kérdésekben, amelyekben, például a közigazgatási területi beosztásnál, a bírósági fórumrendszernél, a választójogi törvénynél, amelyeknél még elõbbrelépések várhatók akár a koncepciós vita befejezéséig, akár a megszövegezésig, ezekben a kérdésekben nem kívántuk a véleményeknek a kinyilvánítási lehetõségét lezárni, hanem éppen ezért lehetõséget kívántunk nyújtani arra, hogy különbözõ variációk közül lehessen dönteni. Ezért én úgy gondolom, hogy ami akár a közigazgatási területi beosztásnál most elhangzott, akár a tegnapi vitában a bírósági szintekrõl elhangzott, nem azt jelenti, hogy bizonytalan volt a bizottság, nem akarta megakadályozni a természetes folyamatokat, amelyek a valóságban nem fejezõdtek be. Remélhetõleg ezek minél elõbb befejezõdnek. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage