Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Egyetlenegy témával szeretnék nagyon röviden foglalkozni, ez pedig a közgyógyellátás kérdése.

Nagyon megfontolandónak tartom ebben az ügyben Surján képviselõ úr felvetéseit. Azzal együtt, hogy valószínûleg nem lesz arra lehetõségünk, hogy ebben az egyetlen lépésben bevezessük azokat a változásokat, amiket, azt hiszem, õ is és én is indokoltnak tartunk, de megtörténtek olyan változások közben, amik lehetõséget adnak egy gyökeres átalakításra: ez pedig a tételes vényellenõrzési lehetõség ezzel az új vonalkódos recepttel. Volt szerencsém látni az elsõ ilyen összesítéseket, készséggel meg is mutatom képviselõ úrnak majd csütörtökön, hogyha egy másik bizottság ülésén találkozunk. Csodálatosan látszik az, hogy melyik az az eset, ahol a beteg szenved valami olyan pszichés zavarban, amit a saját polipragmáziájával akar gyógyítani; tehát mindenféle lehetséges gyógyszert felírat magának minden lehetséges helyen, ezeket be is szedi, és ez ügyben harmincszor van egy hónapban orvosnál. És csodálatosan látszik az a lehetõség is, ahol a gyógyszerész és az orvos játszik össze azért, hogy a társadalombiztosítást károsítsák meg néhány ezer vagy tízezer forinttal gyógyszerfelírásként.

Közben az is érzékelhetõ, hogy gyakorlatilag csak a közgyógyellátás az, ami már az alapellátásban egy valódi terápiás szabadságot jelent, miközben a társadalombiztosításnak a legdrágább gyógyszerelési forma.

Valami olyan kompromisszumot kellene megtalálni, hogy ennek a terápiás szabadságnak a lehetõsége nõjön egy szélesebb réteg esetében, de legyen azért mégis egy olyan korlát, amely a visszaéléseket meg tudná akadályozni. Ez ügyben tényleg köszönettel fogadunk még ötleteket, mert azt hiszem, hogy a közgyógyellátási rendszer ezzel a módosítással sem lesz készen, hogyha tényleg bõvül is az ellátási kör, és többen hozzá fognak ehhez férni.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage