Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Ha lehetne, egy kétpercessel élnék, és nem vita-összefoglalót tartanék. A kétperces keretében pedig két dolgot említenék meg.

Az egyik: elhangzott két hozzászólásban is, hogy mintha egyfajta bizonytalanság volna abban a kérdésben, hogy a bértábla fedezetét biztosítja-e a költségvetés. Ebben, kérem, nincsen bizonytalanság, a költségvetés tartalmazza a bértábla fedezetére szükséges forrásokat, és ezt egy útmutató alapján - amit szintén a költségvetési intézmények érdekegyeztetõ tanácsában véleményeznek - eljuttatja a költségvetés az önkormányzatokhoz.

Arra, hogy ennek számszerûségét szélesebb körben is áttekinthetõvé tegyük, a tárca nyitott, tehát aki személyesen kíván a számításokkal megismerkedni, az elõtt, azt gondolom, nincsen akadály. Én magam felkínálom az ebben való együttmûködést.

A második kérdéskör az, ami elvileg vetõdött fel, hogy milyen módon lehet megközelíteni a közalkalmazotti finanszírozást. Én magam is azokkal értek egyet, akik úgy fogalmaznak, hogy elsõ helyen rögzíteni kell magát a szakmai feladatot - és errõl szaktörvényekben rendelkezni kell -; másodsorban rögzíteni kell az államháztartási reform kapcsán az erre vonatkozó munkamegosztást a költségvetés és az önkormányzatok között; harmadsorban rendelkezni kell a szükséges forrásokról, például a költségvetési törvényben vagy az adótörvényekben; és negyedszer rendelkezni kell a lehetséges egységes közszolgálati vagy közalkalmazotti törvényben a finanszírozás technikájáról. Most vagyunk itt. Most rendelkezünk a mai viszonyok között, a mai finanszírozási technikáról.

És lehet azt mondani, hogy a mai viszonyok között ez problémás, mert problémás, mert évek óta magában hordozza a megválaszolatlan megelõzõ kérdéseket. De eljutni ehhez a kérdéshez ezen az úton lehet, és én azokkal értek egyet, akik ezt az utat a kormánnyal együtt be akarják járni. Erre vállalt kötelezettséget a kormány a szaktörvények benyújtása és az államháztartási reform kapcsán. Nem lehet ezt a folyamatot a közszolgálati finanszírozás oldaláról megelõzni. De azt vállalom és a kormány is vállalja, hogy ezt a munkát el fogjuk végezni, és amint megteremtõdtek az alapok, lehetséges, hogy akár egységes közszolgálati törvény keretében koncepcionálisan vissza tudunk térni a bérezés ilyen problémáira.

Köszönöm, elnök asszony, hogy elnézte nekem, hogy egy hosszúra nyúlt kétpercest mondtam. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage