Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen jegyzõ képviselõtársaimnak a segítséget.

Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 7., 17., 23., 28., 31., 36., 41., 48., 51., 57., 64., 67., 71., 73., 77., 82., 84., 88., 90., 93., 97., 98., 102., 108. pontjaiban, továbbá a kiegészítõ ajánlás 6., 18., 20., 22., 24. pontjaiban levõ indítványok elfogadását.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 225 igen szavazattal, 43 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most arról a módosító javaslatról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

A kiegészítõ ajánlás 1. pontjában Demeter Ervin a törvényjavaslat 2. § e) pontja módosítását kezdeményezi. A javaslat az adósságrendezésbe vonható vagyon meghatározását tartalmazó rendelkezést módosítja. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen szavazattal, 199 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(17.50)

Az ajánlás 11. pontjában dr. K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 3. §-a (3) bekezdése módosítását kezdeményezi, amely szövegpontosítást tartalmaz. Ezt az indítványt az elõterjesztõ és a bizottságok egyaránt támogatják. A kiegészítõ ajánlás 3. pontjában Demeter Ervin az alaprendelkezés elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés a következõket tartalmazza: Az adósságrendezési eljárás során hozott jogerõs végzés ellen nincs helye felülvizsgálati kérelemnek. Ezt a javaslatot egyik bizottság és az elõterjesztõ sem támogatja, de az MDF- képviselõcsoport kérésére szavaz róla az Országgyûlés.

Elõször Demeter Ervin javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 3. pontja szerint. Tehát frakciókérésre szavaz az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e ezt a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen, 196 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most dr. K. Csontos Miklós javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 11. pontja szerint. A kormány és az elõterjesztõ támogatja a javaslatot. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 219 igen szavazattal, 53 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 14. pontjában Demeter Ervin a törvényjavaslat 18. §-a (3) bekezdése elhagyásával a válságköltségvetéssel nem finanszírozható intézmények meghatározását tartalmazó rendelkezés elhagyását kezdeményezi. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 88 igen, 196 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk, a zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most viszont soron következik, tisztelt Országgyûlés, a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/1511. számon, az egységes javaslatot pedig T/1511/220. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ és az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl ajánlás készült T/1511/223. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem dr. Hack Pétert, az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e a bizottság ajánlását szóban kiegészíteni. (Dr. Hack Péter nemet int.) Nem kívánja a bizottság kiegészíteni.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni a módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Senki sem jelentkezik.) Nem, a záróvitát ezért lezárom. Megkérdezem dr. Baja Ferenc környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter urat, hogy kíván-e válaszolni... (Derültség.) ...az el nem hangzottakra. (Derültség. - Dr. Baja Ferenc nemet int.) Nem.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ és az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatait a T/1511/223. számú ajánlás 1-9. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 250 igen szavazattal, 14 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazás következik. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy figyelemmel az ajánlás 2. pontjában foglaltakra, elfogadja-e a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 229 igen szavazattal, 30 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Fidesz-képviselõcsoport nevében Balsay István kívánja a frakció szavazatát megindokolni. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage