Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Én már második éve hallgatom ebben a parlamentben a törvényesen megítélt, de erkölcsileg megkérdõjelezhetõ végkielégítésekrõl szóló hozzászólásokat, és mindig felmerül bennem a kérdés, hogy vajon helyes-e vagy helytelen ezeket a vitákat lefolytatni. Egy dolog azonban biztos: amennyiben beszélni kell ilyen végkielégítésekrõl, akkor természetesen pártállás nélkül meg kell említeni különbözõ közéleti személyiségek végkielégítését, hiszen az adófizetõk pártállás nélkül fizetik meg, sajnos, ezeket a többmilliós, sokmilliós végkielégítéseket, amelyek még - mindannyian tudjuk - az elõzõ kormányzat által létrehozott törvények szerint lettek odaítélve. (Zaj a jobb oldalon.)

Hallhattuk itt az új törvényi szabályozás alapján, hogy most már 400-500 ezer forintos végkielégítésekrõl folyik a vita. Mondom, nem tudom, hogy szerencsés-e vagy nem szerencsés, mindenesetre ha ilyen viták folynak, akkor meg kell említeni egy esetet, amely elég sok embert foglalkoztat, a sajtóban gyakran szóba kerül: a Szerencsejáték Részvénytársaság volt vezérigazgatójának a végkielégítési ügye. Az illetõ urat nem akarom megnevezni, személyiségi jogait nem kívánom megsérteni, hiszen mindenki annyi pénzért perli a magyar államot, amennyire akarja, a magyar bíróságon múlik, hogy mit ítél meg és mit nem.

Az illetõ úriembernek '93 májusában mondtak fel, azóta egyszer megítéltek neki egy 4,5 millió forintos végkielégítést, majd tovább folytatta a pereskedést; a különbözõ lapok információi szerint, amelyeket nem tudtam ellenõrizni, újabb 14-15 millió forintos további végkielégítésrõl folyik a pereskedés. Sajátos fénytörést egyedül az ad a történetnek, hogy az illetõ úriember idõközben a Független Kisgazdapárt kampányfõnöke lett... (Folyamatos zaj a jobb oldalon.).., márpedig a Független Kisgazdapárt elnöke, Torgyán József úr egy héttel ezelõtt, pontosan kedd délután, ebben a Házban a következõket mondta:

"Mi soknak, sõt elviselhetetlenül soknak tartjuk a 2 milliós, a 3 milliós, a 6 milliós, a 16 milliós vagy bármilyen milliós nagyságrendû végkielégítéseket... (Zaj a Kisgazdapárt soraiban. - Dr. Torgyán József: Egyperces!).., ezért emelte és emeli fel a Független Kisgazdapárt a szavát mindenfajta végkielégítés ellen."

(15.50)

Én nagyon jóindulatú ember vagyok, (Dr. Kávássy Sándor: Vesszük észre!) úgyhogy egészen biztos vagyok benne, hogy amikor az illetõ úriember az elõzõ pártjából átült a Független Kisgazdapártba és annak kampányfõnöke lett, akkor nyilvánvalóan visszavonta keresetét, vagy amennyiben mégis felvette a 4 és fél millió forintot, akkor legalább jótékonysági célra fordította. Természetesen nem olyan jótékonysági célra gondolok, mint amit Morvai képviselõ úr már említett, hogy különbözõ szabálysértések kifizetésére fordítja ezt a pénzt. Bár kétségtelen, hogy ilyen módon is visszajut az adófizetõ állampolgárokhoz, úgyhogy ezt is egy jó megoldásnak gondolnám.

Kérdezem pénzügyminiszter urat, hogy lelkes, jóindulatú elképzelésem arról, hogy az illetõ úriember megvilágosodott és lemondott a végkielégítésrõl, megfelel-e az igazságnak. (Taps a bal oldalon. - Dr. Trombitás Zoltán: Torgyán még nem miniszter, nem lehet hozzá interpellálni. Rossz helyre ment az interpelláció!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage