Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar kormány a jamburgi egyezmény értelmében a tengizi beruházáshoz 758 millió transzferábilis rubel értékben szállított elsõsorban Nyugaton beszerzett, rendkívül fejlett technológiával készült gépeket és berendezéseket. A szovjet kormány a fentiek ellentételezésére vállalta, hogy földgázt szállít 1989-tõl kezdve húsz éven át a magyar félnek, melybõl az utolsó tíz évre a magyar államnak opciója volt, egy késõbbi megállapodásban rögzített feltételekkel. Ezen szerzõdés az ellentételezésre, vagyis magyar áruk exportjára is lehetõséget adott.

A két ország közötti rubelelszámolási idõszak lezárulásakor, 1991. szeptember 9-én a felek kiegészítõ megállapodásban rögzítették a jamburgi szerzõdéssel kapcsolatos feltételek módosítását. Rögzítették, hogy a Magyar Köztársaság által a tengizi beruházáshoz nyújtott hitel ellenében törlesztõgázként 14,6 milliárd köbméter földgázt szállít az orosz fél. A kiegészítõ megállapodás kiterjesztette a szerzõdés idõtartamát 2008-ig, és a korábbi opciót, évi 2 milliárd köbméter földgáz szállítási kötelezettségét az orosz fél megerõsítette.

Ismert, hogy az orosz fél a törlesztõgáz egy részének jogosságát azóta vitatja. Ennek ellenére úgy gondoljuk, a kiegészítõ megállapodás értelmében 2008-ig az évi 2 milliárd köbméter gázszállítási kötelezettség érvényben van, és az orosz fél is elismerte, hogy ez a vételi opció a Mineralimpexet, illetõleg a Mol-t illeti. Alátámasztja ezt az álláspontot az, hogy a Mol privatizáció elõtti, bemutató nemzetközi road-show-ján ezt a vételi opciót vagyonértékû jogként jelenítette meg az ÁPV Rt. a külföldi befektetõk elõtt.

Ugyanakkor az 1996. március 1-jén kelt orosz-magyar kereskedelmi, gazdasági és együttmûködési kormányközi bizottság nemzeti tagozati elnökeinek munkatalálkozójáról készült jegyzõkönyv a következõket rögzíti: "Az orosz fél megerõsítette, hogy 2008-ig évi 2 milliárd köbméter földgáz szállításával teljesíti a jamburgi egyezményben rögzített gázszállítási opciót, és közölte, hogy az opció szerinti földgázszállításokat a Gázexport Vállalat és a Panrusgáz Rt. között 1995. április 14-én megkötött hosszú lejáratú szerzõdésben irányozták elõ."

Ezzel a magyar államot és a Mol tulajdonosait egyértelmû kár érte, hiszen az évi 2 milliárd köbméteres opció a Panrusgázé és nem a Molé. A jegyzõkönyvben, amelyet a miniszter úr aláírt, a magyar fél érthetetlen módon a fenti, az orosz fél kérésére bevett megállapítást nem kifogásolta, kifogás nélkül írta alá a jegyzõkönyvet.

Államtitkár Úr! Kérdéseim a következõk:

Mi az oka annak, hogy a magyar államot hátrányosan érintõ módosítást elfogadták?

Mit gondol, hogy érinti ez a módosítás a Mol tulajdonosait? Jótáll-e a magyar állam a miniszter úr intézkedése nyomán keletkezõ esetleges kártérítési kötelezettségeknek, amit a Mol bármelyik tulajdonosa peresíthet? Mekkora veszteség éri így az államot?

Számíthatunk-e arra, hogy a magyar állam képviseletében a magyar érdekeket következetesen képviselik a nemzetközi partnerekkel folyó tárgyalásokon? Van-e ennek akadálya?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage