Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Itt tulajdonképpen kétféle típusú kárpótlási, életjáradék-váltási konstrukcióról van szó. Az egyik a személyi kárpótlás keretében, ahol az alapösszeget a kormány állapítja meg. Ennek mértéke '93-ban 57 százalékkal, '94-ben 36 százalékkal, '95-ben 25 százalékkal emelkedett.

Szándékunkban áll '96-ban is emelést végrehajtani. A korábbi évek gyakorlatának megfelelõen, ennek eldöntésére május körül kerül sor, de visszamenõlegesen január 1-jétõl lépne életbe a rendelkezés. A konkrét mértékrõl ebben a pillanatban még nem tudok nyilatkozni, de mindenképpen jelezni szeretném tehát, hogy a karbantartás itt is feltétlenül megvalósul.

Ami a vagyoni kárpótlási körben alkalmazható életjáradékot illeti, ott olyan rendelkezés érvényesül, miszerint mindig az elõzõ évi átlagos nyugdíjemelés mértékével kell korrigálni a járadékot. Ez 1996-ban is meg fog történni, mintegy 15 százalékos mértékben, és ez március 1-jétõl mûködni fog.

Szeretném itt azt is megemlíteni, hogy 1995-ben egy jelentõs, 30 százalékos egyszeri korrekció is megvalósult.

Összességében tehát elvileg egyetértek a kérdésben felvetettel, tehát ezeket az életjáradékokat nyilvánvalóan folyamatosan karban kell tartanunk, figyelemmel az inflációra és figyelemmel a különbözõ más jövedelmek alakulására, például arra, hogy a nyugdíjak vagy a bérek hogyan emelkednek. A szándék tehát világos, a konkrét megvalósítást tekintve pedig részben március 1-jétõl történik lépés, részben meg január 1-jével visszamenõlegesen valamikor április-májusban fog a kormány dönteni.

Kérem az elhangzottak tudomásulvételét.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage