Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKGP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Belügyminiszter Úr! Mint mindannyiunk elõtt ismeretes, március 15-én a magyar nép a '48-as szabadságharc szellemében, a demokrácia és a szólásszabadság tudatában békés szándékkal rendezett nagygyûléseket annak érdekében, hogy a gyûlések keretein belül demokratikusan, most még csak figyelmeztetésképpen, a kormány és a közvélemény elé tárja a nép számára elfogadhatatlan intézkedéseket. Ennek volt szószólója március 14-én dr. Torgyán József úr, az FKGP elnöke. (Moraj a bal oldalon.)

A nagygyûlések értékelése kapcsán sajnos nem esett szó a kormány fenyegetõzéseirõl, megfélemlítéseirõl. Kérdezem tehát tisztelt belügyminiszter urat, mitõl félnek. Miért kellett több ezer állig felfegyverzett rendõrt és kommandóst elhelyezni az Intercontinental Hotel garázsában, a mezõgazdasági minisztériumban, a TV, rádió és a parlament épületében? Miért kellett körülbelül 100 autóbuszban és rohamkocsiban egész nap a Szabadság tér körül tartani a több ezer állig felfegyverzett rendõrt az autóbuszok járatása közben dupla kordon mögött? Erõfitogtatásra miért kellett több száz millió forintot költeni a Belügyminisztériumnak, miközben a rendõrök fizetése maximum nettó 22 ezer forint körül van? Az FKGP gyûlésén pedig még tudtommal nem volt rendzavarás, tehát nem indokolta semmi ezt a nagy elõkészületet. Miért kellett több milliós nagyságrendû költség felhasználása mellett elhelyezni több titkos kamerát és rögzíteni az eseményeket? Véleményem szerint a pártállam idején beidegzõdött módszerhez hasonlít ez. Önök által folytatott gyakorlat, hogy titokban felvett videofelvételekkel szabálysértést és büntetõeljárást kezdeményezhetnek védtelen állampolgárokkal szemben izgatás, államellenes bûncselekmény és egyéb bûncselekmények kapcsán. A pártállamban elegendõ volt a vád és két tanú. Ezek után talán elegendõ lesz egy videofelvétel?

Kérdezem tehát önt, miért fenyegetik a magyar népet, és miért félnek tõle. Várom tisztelettel válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage