Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindennapos olvasmányainkban, az újságokban már találkozunk azzal, hogy iskolákat zárnak be, folyamatosan csökkentik az óvodai férõhelyeket, és tapasztaljuk azt, hogy egyetemek és fõiskolák bizonyos idõszakra szüneteltetik az oktatást. Most mégsem az oktatásról szeretnék beszélni, hanem egy új jelenségrõl, hiszen a kultúra másik szférája került veszélybe: méghozzá a színházak.

Egymás után halljuk, hogy feloszlatnak társulatokat, bezárnak színházakat. Tudom, hogy most államtitkár úr azt mondja, ez egy önkormányzati fenntartású intézményrendszer, ugyanúgy, mint az iskolarendszer. Mégis alapvetõen végig kellene gondolni, hogy van-e koncepciója a mûvelõdési kormányzatnak, vállal-e felelõsséget a mûvelõdési kormányzat az oktatásügyért, a kultúráért és ezen belül a színházi területért.

Nagyon könnyû bezárni egy iskolát, nagyon könnyû bezárni egy színházat. Azonban iskola nem lesz attól, hogy épülete van és ott dolgozik valaki, iskola évek alatt fejlõdik ki, és azt gondolom, hogy alapvetõen egy színházi társulat is évek alatt fejlõdik ki, tud igazi teljesítményt nyújtani.

Most azt látjuk, hogy a Thália Színházat egyik napról a másikra fel kívánják oszlatni, és ebben a feloszlatási tevékenységben nem jelent meg a kulturális kormányzat koncepciója. Miért kérdezem ezt joggal? Azért, mert közel egy évvel ezelõtt, márciusban, Tóth István képviselõtársam megkérdezte: van-e a kormányzatnak oktatási elképzelése, van-e a kormányzatnak terve az iskolabezárások ellen. Akkor államtitkár úr azt mondta, hogy májusban lesz. Igaz, nem mondta, hogy '95 májusában, lehet, hogy '96 májusában lesz ez az elképzelés...

Ezért az a kérdésem, hogy lesz-e a színházak megmentésére elképzelése - az oktatásügy mellett - a kormányzatnak. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage