Keresztes Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KERESZTES SÁNDOR (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tizenhetedikén reggel a rádió Vasárnapi Újság mûsorában a Gyulay Endre csanád-szegedi megyéspüspök úrral készített interjúból értesültem a szatymazi katolikus templomban elõzõ napon történt betörésrõl.

A betörõk nemcsak a perselyeket fosztották ki, és nemcsak az istentiszteleti célokat szolgáló értékes kegytárgyakat rabolták el, de meggyalázták, összetaposták a tabernákulumban õrzött oltári szentséget is.

A hír annál inkább megdöbbentett, mert a március 15-ei nemzeti ünnepünket megelõzõ napon hasonló, gyalázatos esemény történt a XXII. kerületben, Budafokon is. Betörtek a belvárosi templomba, amelyben a második világháborúban hõsi halált halt magyar honvédek jelképes sírját, az elsõ nemzeti hondvédereklyét õrizték. Az ereklye Oroszországból a magyar honvédek tömegsírjaiból, a magyar honvédek vére által áztatott egykori lövészárkokból, valamint az uszmányi-magyar hadifogoly-temetõbõl és a magyar honvédek emlékére állított oroszországi emlékmû tövébõl gyûjtött hitelesített földrögöket tartalmazta.

Az ereklyét a budafoki Szent Lipót-templom fogadta be örökös õrzésre, és ezzel zarándokhellyé vált.

(14.10)

Megszentelése óta minden évben az ereklye elõtt történt a halottak napi magas szintû katonai, egyházi, polgári megemlékezés és tisztelgés. A legutóbbit dr. Ladócsi Gáspár tábori püspök vezette.

Most, 1996. március 14-én a templombetörés során barbár, szentségtörõ kezek a honvéd ereklyét õrzõ szekrényt feltörték, a megszentelt rögöket tartalmazó urnát ellopták.

Kérdezem belügyminiszter urat, milyen intézkedéseket kíván tenni a tettesek kézre kerítésére, és annak érdekében, hogy hasonló esetek ne történhessenek. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage