Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A környezetvédelmi és területfejlesztési bizottság a törvényjavaslathoz fûzött indoklás áttekintése, továbbá az elõterjesztõ képviseletében megjelent Földmûvelésügyi Minisztérium munkatársának szóbeli elõterjesztése alapján vitát folytatott és az alábbi ajánlást fogalmazta meg.

A bizottság a többször módosított, az erdõkrõl és a vadgazdálkodásról szóló 1961. évi VII. törvény megújítását az elmúlt idõszakban bekövetkezett társadalmi, gazdasági átalakulás, illetve a joganyag bizonyos részeinek elavulása miatt feltétlenül szükségesnek tartja. Örömmel üdvözli a törvényjavaslat alapelvét, amely szerint az erdõk társadalmi jelentõsége, környezeti és természetvédelmi szerepe kap prioritást, és annak tárgyalását szükségesnek és idõszerûnek ítéli.

A törvényjavaslatban foglaltak rendkívül szorosan összefüggnek más, a közelmúltban elõterjesztett törvényjavaslatokkal, nevezetesen a környezet védelmérõl, a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról és a vadászatról, továbbá a természetvédelemrõl szólókkal. A bizottság a fentiekre való tekintettel szükségesnek tartja, valamint kéri az Országgyûlés elnökét és tisztikarát arra, hogy a felsorolt törvényjavaslatok tárgyalása a parlament plénumán és bizottságaiban egy ütemben, összehangoltan folyjon le.

Mindezek megvalósítása érdekében kéri a kormányt, nevezetesen a környezetvédelmi és területfejlesztési minisztert, hogy kötelezettsége szerint mielõbb terjessze be - és ez megtörtént a tegnapi nap folyamán, illetve azt megelõzõen - a természetvédelmi törvényt az Országgyûléshez. Az összehangolt tárgyalás semmiképpen sem jelentheti a törvényjavaslatok tárgyalásának elhúzódását, a bizottság álláspontja szerint azokat a tavaszi ülésszak során feltétlenül meg kell alkotnia.

A törvényjavaslatot véleményezõ érdekképviseleti szervek, kamarák, egyesületek jelzései szerint a tulajdonosi jogokkal, az ingatlan- nyilvántartással, az államháztartási törvénnyel és a Ptk.-val kapcsolatban a törvényjavaslat egyes megfogalmazásai esetében alkotmányossági aggályok merültek fel, illetve az egyes törvények közötti összhang szükségessége fogalmazódott meg.

A bizottság megállapította, hogy a benyújtott törvényjavaslat a vonatkozó nemzetközi szerzõdésekkel összhangban van, és megállapította, hogy mivel az Európai Unióban jelentõs közös erdõpolitika található úgy, ahogy arról miniszter úr tájékoztatást adott, szükséges annak európai szintû összehangolása.

A bizottság véleménye szerint az elmúlt évben törvényerõre emelt, a biológiai sokféleség megõrzésére irányuló egyezményekben foglaltak és ezek célkitûzései a törvényjavaslatban további erõsítést igényelnek. Bizottságunk megállapította továbbá, hogy a törvényjavaslat társadalmi és gazdasági hatóköre rendkívül széles. A hatások megítéléséhez feltétlenül szükséges a magyarországi erdõk helyzetének és állapotának alaposabb megismerése, ezért kérte és megkapta a tájékoztatást a magyar erdõk állapotáról.

Engedje meg a tisztelt Ház, hogy a bizottság elõtt elhangzott és remélhetõleg minden képviselõtársam kezében lévõ, a magyar erdõk állapotáról szóló értékelésbõl három szakaszt - a bizottság döntése alapján - ismertessek.

"A szakszerû állománynevelés és -fenntartás akadályozója a fokozottan védett természetvédelmi területekre érvényesített sematikus fahasználati moratórium, amelynek jogszabályi módosítása vagy enyhítése sürgetõ szakmai igény." Ez a jelentés tartalmazza azt is, hogy jelentõsen és folyamatosan növekszik az engedély nélküli fakitermelések száma, melybõl egyre nagyobb arány az ismeretlen tettes által elkövetett lopás. Erre miniszterelnök úr is utalt egy nyugat-magyarországi fórumon tartott beszéde alkalmával.

"Az ágazat alacsonyabb színvonalú mûködésének alapvetõ oka a tulajdonváltás elhúzódása, rendezetlensége, az új tulajdonosok közérdekû elvárásokat háttérbe szorító, pillanatnyi haszonszerzési érdekeket szolgáló magatartása, továbbá az állami tulajdonban maradó erdõterületeken folyó erdõgazdálkodást negatív irányba befolyásoló érdekorientált, az erdõvagyon-gazdálkodás alapvetõ szempontjait nem teljeskörûen érvényesítõ tevékenység."

Tisztelt Ház! A bizottság egyhangú szavazással alkalmasnak találta az erdõtörvényt arra, hogy a tisztelt Ház elé kerüljön. Engedjenek meg ennek elõsegítésére - és tisztelt elnök asszony, engedje meg - egy lírai ajánlást is, amelyet Mayer Antal professzor úr tett, aki engem tanított, édesapámnak küldött gyûjteményében, könyvében.

"Itt semmi sem árt, semmi sem haszontalan, mert minden az örök világ hasznára van, ez a szép nem vesz el soha, ha halni kell, szertehullatja magjait és újra kikel. S hogy el ne dõljön, ha dühödt szél kavarog, hogy ki ne tépjék gyökerét vad viharok, vigyázzanak rá komoly, kemény demokraták, körülötte õrt állnak az erdei fák." Vigyázzatok rá, komoly, kemény demokraták! Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage