Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm, elnök úr, de ezt úgy értem, hogy én a KDNP felszólalását fogom elmondani, a Fideszét nem.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Március 13-án Párizsban találkoztak az Európai Kereszténydemokrata Unió tagpártjainak küldöttségei, hogy közösen elemezzék az európai politikai helyzetet.

Az egyik központi gondolat az Európai Unió jövõje és az Unió bõvítése volt. A témaválasztást a hónap végén megkezdõdõ kormányközi konferencia tette aktuálissá. Ezen a kormányközi konferencián azok a pártok, illetve az azokhoz a pártokhoz tartozó kormányok, amelyek Párizsban képviseltették magukat, igen jelentõs szerepet fognak játszani. A vendéglátó francia miniszterelnökön kívül legyen elég csupán Angliára vagy Németországra hivatkoznom.

A következõ néhány percben szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat a konferencián egyhangúlag elfogadott párizsi nyilatkozat azon legfontosabb részleteirõl, amelyek a magyar politika formálói számára is jelentõsek.

Az elsõ témakör, amelyre kitérek, az Európai Unió és a NATO bõvítése. Öröm mindazoknak, akik hazánk jövõjét az ezen szervezetekkel bõvülõ kapcsolatokban, majd az azokba való belépésben látják, hogy a konferencia minden résztvevõje támogatta térségünk országainak az Unióba való belépési szándékát. Vendéglátóink szerint lehetséges, hogy a felvételrõl szóló tárgyalások már 1997 folyamán megkezdõdhetnek. Ez a sokak számára túl optimista kijelentés akkor értelmezhetõ helyesen, ha tudjuk: az Európai Demokratikus Unió pártvezetõi nagyon is reálpolitikusok. Tudják, hogy földrészünk számára a biztonság az egyik legfontosabb. Azzal is tisztában vannak, hogy ez a biztonság nem teremthetõ meg Oroszország jogos biztonsági igényeinek figyelembevétele nélkül.

Ehhez az állításhoz azonban két másik is hozzátartozik. A fenti kijelentés nem jelent semmiféle vétójogot az orosz politika számára Európa bármely országának NATO-tagságával kapcsolatban. Nem fogadható el továbbá semmiféle különleges befolyásolási övezet, amely egyesek szerint a volt Szovjetunióból kivált országokból állna, vagy amelyet - viszonylag újabb kifejezéssel - a "közeli külföld" néven is emlegetnek.

Az orosz elnökválasztás bizonytalanságai egyébként nem zavarták meg a szervezet tagpártjai által az elmúlt idõszakban elért választási sikerek adta bizakodó, jó hangulatot. A párizsi nyilatkozat rámutatott arra, hogy az utóbbi idõben szociáldemokrata pártok csak akkor tudtak sikereket elérni, ha elszakadtak elavult nézeteiktõl, mint az osztályharc, az államosítások és a fokozott állami beavatkozás. Ezek a pártok gyakran a közép felé húztak, és sok mindent átvettek az Európai Demokratikus Unió pártjainak politikai örökségéhez tartozó gondolatokból, mint például a szociális piacgazdaság, a jogállam eszméje, a kereskedelem szabadsága, a privatizáció és így tovább.

Nem hallgathatom el viszont azt sem, hogy a nyilatkozat önkritikusan szól arról, hogy az Európai Demokratikus Unió pártjai alábecsülték a kommunista diktatúráknak a társadalomra gyakorolt hatásait. A nyilatkozat szerint a diktatúrák összeomlottak ugyan, de a régi uralkodó osztály sok tagja átmentette magát, és ma is aktív a politikai életben, az üzleti világban vagy a hivatalnoki karban. Kiábrándító - fogalmaz a nyilatkozat -, hogy a mai politikai vezetõk egy része még soha nem talált alkalmat arra, hogy elhatárolódjék azon régi eszméktõl, amelyekhez olyan kegyetlenségek kapcsolódtak, mint a kényszermunkatáborok, a vasfüggöny vagy a titkosrendõrség tevékenysége.

Végezetül egy minket és az Unió országait egyaránt közelrõl érintõ problémáról, a munkanélküliségrõl szólok. A nyilatkozat rámutatott arra, hogy a munkanélküliség problémáit nem lehet megnyugtatóan segélyekkel vagy az állam által fenntartott álláshelyek növelésével megoldani. Csak az adócsökkentések és a vállalkozások támogatásának politikája eredményezheti a munkahelyek számának tartós növekedését, azaz a munkanélküliség csökkenését.

Tisztelt Ház! Az Európai Demokratikus Unió párizsi nyilatkozatának megállapításai zömmel nem térségünkre vonatkoznak, mégis fontos számunkra tudni, hogy ezek a pártok velünk együtt képzelik el Európa jövõjét. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage