Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen tisztelt Országgyûlés! Nem könnyû dolog tizenkettediknek felszólalni egy olyan kérdéskörben, amelyben én magam 13 és fél hasábnyi, országgyûlési jegyzõkönyvben megörökített felszólalást rögzítettem oly módon, hogy elmondtam azokat a kifogásokat, amelyek döntõen az úgynevezett Bokros-csomaggal kapcsolatosak, és elmondtam az ezzel kapcsolatos javaslatainkat is.

Amikor azt is megtudtam, hogy néhány perc áll rendelkezésemre, úgy határoztam, hogy máshonnan próbálom megközelíteni ezt a kérdést. És nagyon örülök, hogy visszajött Kiss Gábor, mélyen tisztelt képviselõtársam, mert az õ általa felsorolt Engels és Kautsky szellemében mûködõ szociológusok körét ki tudom most egészíteni az elmúlt 50 évben elhangzott olyan liberális indíttatású és vulgár-materialista jövendölésekkel, amelyek szerint a családnak el kell tûnnie. 1927-ben a pszichológus John Wilson a házasság jelenségeit elemezve úgy jövendölt, hogy az 1977-es évre a családi kötelék elpusztul.

1947-ben a szociológus Zimmermann arra a következtetésre jutott, hogy a családnak át kell adnia a helyét más együttélési formáknak, illetve vissza kell térnie õsi, hagyományos hordarendszerû formáihoz. Még 1971-ben David Cooper kiadott Angliában egy könyvet, ezzel a cimmel: "A család halála". Érdekesen egybeesett ez azzal, amikor széles körben vitatták az Isten halála teológiáját. Akkor többen úgy ítélték, hogy Isten halálával a családnak is meg kell halnia. Ezzel szemben megállapítható, hogy csupán ezek a teológiák haltak el; Isten azonban él, a népek és a magyar nép hitében is. (Gyimóthy Géza: Helyes!)

A családellenes agitáció azonban mindenesetre ért el bizonyos eredményeket hazánkban, amelyet leglátványosabban a gyerekszám csökkenése igazol. 1959-ben a hazánk területén élõ lakosok száma 10 és fél millió volt, 30 évvel késõbb, 1989-ben is majdnem ugyanannyi. Közben ebben az idõben Dél-Korea lakossága 23 millióról 45 millióra emelkedett; a változás 36 százalékos növekedés. A szovjet megszállta országokban ugyan nem volt ilyen nagyarányú a fejlõdés. Bulgária lakossága ugyanebben az idõben egymillióval nõtt. Csehszlovákiában, arányaiban erõsebben Szlovákia területén, kétmillióval; Romániában ötmillióval. Egyedül a katolikus Lengyelországban 9 millióval. A lakosság átlaga átlag 23-26 százalékkal nõtt a 30 év során. Ugyanakkor Magyarországon a népesség csökkenése évi 30-50 ezer fõ, ez változik - erre már Pokorni képviselõtársam is utalt -, ami egy közepes magyar város népességével egyenlõ.

Néhány esztendeje az egész világon növekedett az érdeklõdés a legrégibb emberi intézmény és közösség iránt, amely ellen tudott állni a különbözõ kultúrák és civilizációk hanyatlásának is. Ilyen elõzmények után jelent meg a Familiaris Consortio címû pápai buzdítás, amely az 1980. szeptember 26-ától október 25-éig ülésezett Püspöki Szinódus eredményeit rendszerezte. Ennek a hatalmas családi joggyûjteménynek konklúziója - hogy idézzem II. János Pál pápát -: az emberi nem jövõje a családtól függ. Elengedhetetlen és fontos feladat tehát - idézem a latin szöveg magyar fordítását -, "hogy minden jóakaratú ember vállalja a kötelezettséget, hogy õrizze és ápolja a családját. Szeretni a családot azt jelenti: becsülni és állandóan támogatni értékeit és képességeit. Szeretni a családot ugyanaz, mint felismerni a rá leselkedõ veszélyeket és bajokat, azért, hogy le lehessen azokat gyõzni. Szeretni a családot azt jelenti, hogy törekszenek azok fejlõdésére, olyan feltételek megteremtésére, amelyek elõsegítik a család fejlõdését.

(12.40)

A szeretet kiemelkedõ módja az is, ha a családok, melyeket gyakran megkísért a kislelkûség és a félelem a növekvõ nehézségek miatt, újra visszanyerik önbizalmukat, amely a természet és a kegyelem segítségére és arra a küldetésre támaszkodik, amelyet Isten bízott a családra."

Az a feladatunk, hogy örömteli élettel és meggyõzõdéssel hirdessük a családi élet szépségeit. Ezt hirdeti programjában a Független Kisgazdapárt, amely minden gúnyolódás ellenére, most már egy évszázad óta, jelszavában hirdeti: Isten, haza, család. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage