Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert Botka képviselõ úr, de mások is érintették az ifjúsági munkanélküliség kérdését.

Néhány megjegyzést szeretnék ehhez fûzni. Tényszámok: 138-140 ezer fiatal munkanélküli van. Ezek közül 55 ezren vannak segélyen, 15-20 ezren részesülnek valamilyen aktív eszközben.

Mit tudunk ehhez hozzáfûzni? 1. A probléma azt hiszem, súlyos, de nem szabad dramatizálni. Szó sincs arról, hogy a munkanélküliek fele fiatalkorú lenne.

2. A kormány megszünteti a pályakezdõk munkanélküli segélyezésének rendszerét, amelyet mi is örököltünk, mert ez a rendszer rossz. Egyszerûen nem azt a hatást éri el, amelyet el kellene érnie, hogy munkához segítse a fiatalokat. Inkább arra ösztönöz, hogy a fiatalok az iskola elvégzése után bizonyos szabadságot vegyenek ki maguknak. Ráadásul ez a rendszer a fiataloknak csak egy részét segíti vagy véli segíteni. De az az új rendszer, amelyen ma a kormány dolgozik, egy átfogóbb rendszer, 80-100 ezer fiatalnak segítene, egy differenciáltabb rendszer. Nemcsak iskolázott, képzett, hanem hátrányos helyzetû, képzetlen fiataloknak is segítene.

(12.30)

Idõmbe nem fér bele, hogy részleteket mondjak; a kormány ezen dolgozik. De az, hogy a teremben türelmetlenség van az iránt, hogy ezzel mikor állunk elõ, ez teljesen érthetõ. Ugyanakkor szeretném megjegyezni, hogy idõben vagyunk. Amikor az elõzõ rendszer megszûnik, addigra az új rendszer fel fog állni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage