Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nemrégen volt, amikor ez a Ház nagy többséggel elfogadta a gazdasági kamarákról szóló törvényt, azzal, hogy ezek a kamarák a magyar piacgazdaság építésének sarkalatos feladatait fogják ellátni. A törvény megszabta azt is, hogy ezeket a kamarákat infrastruktúrával, épülettel, a kezdéshez szükséges pénzügyi fedezettel el kell látni, ezeknek a kamaráknak feladatuk ellátásához széles jogköröket kell biztosítani. Az utolsó pillanatban megváltoztatva a kötelezõ kamarai tagságot, az adóalapból való leírás tervezetét törölve, a tagdíjak kötelezõ fizetés melletti költségként való elszámolását állapította meg.

Az eddigi idõszak egyértelmûen bebizonyította, hogy a vállalkozókra nehezedõ egyre nagyobb elvonások, adóterhek, a magyar bankrendszer kiépületlensége, a tõkeszegénység, valamint a vállalkozói réteg hitelhez jutási lehetõségének minimálisra való csökkentése egyre nagyobb gondot jelent a kamarák fenntartásában, a kamarai tagdíjak megfizetésében.

Úgy gondolom, hogy teljesen világos és tiszta az a képlet, hogy a kamarák és a vállalkozók érdekeit egyformán védeni kell, ezeket összhangba kell hozni akkor, amikor a kamarai törvényt ismét napirendre kell tûzni, és nem olyan nyúlfarknyi dologban, mint ahogy tette ezt nemrégiben a kormányzat az FM elõterjesztése alapján.

Ezért tisztelettel azt javaslom, hogy a kormány a kamaráknak még szükséges hatás- és jogkört minél hamarabb adja át, hogy a kamarák valóban dolgozni tudjanak, és a vállalkozói terhek csökkentése, a kamarai munka kiteljesítése érdekében a jövõben az adóból ezek a tagdíjak levonhatók legyenek.

(13.50)

Elõterjesztésemet azért tettem most meg, mert jelenleg folynak az adótörvény-tárgyalások, és úgy gondolom, ezzel összhangban ez eldöntendõ.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage