Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Csak egyet tudok érteni Surján László úrnak azzal a kijelentésével, hogy ebben a kérdésben nem érdemes csípõbõl tüzelni, és valószínûleg ezt a kijelentést Szájer József frakcióvezetõ úrnak címezte. (Dr. Surján László: Nem, nem! - dr. Hatvani Zoltán tapsol.) Bonyolult kérdésrõl van szó, olyan kérdésrõl, amelyben minden tényezõt meg kell vizsgálnunk, mint ahogy ez a kibontakozott vitában el is hangzott. Magyarország megítélése ma politikailag egyértelmûen javult, és jobb mint 1993-94-ben volt. Ezt a leghatározottabban és a legõszintébben állíthatom saját személyes tárgyalási tapasztalataimra hivatkozva.

A magyar gazdaság megítélése ettõl némileg eltér, ez igaz. Ez szorosan összefügg azzal, hogy az ország milyen gazdaságpolitikát folytat. A mai megszorító stabilizációs gazdaságpolitikának igenis jó a visszhangja, és ez érzékelhetõ javulást eredményezett Magyarország nemzetközi megítélésében is, mint ahogy erre már Petõ Iván frakcióvezetõ úr is utalt az imént. Ezt támasztják alá az itt folytatott tárgyalások is, beleértve a Világbank elnökének, Wolfensohn úrnak az igen jól sikerült és sikeres látogatását. A magyar politikusokat sokra becsülik, a magyar köztársasági elnök, a magyar külügyminiszter a CNN-en keresztül kapott lehetõséget arra, hogy az országot bemutassa, illetõleg a politikáját ismertesse. Általánosságban javul ez a kép. Ma egyértelmû, hogy az élbolyhoz tartozónak tekintenek minket mind a NATO- csatlakozás, mind az Európai Unióhoz való csatlakozás kérdésében.

Ugyanakkor ez a kormány mindig is önkritikus kormány volt. Szembenézett azokkal a problémákkal, amelyek az elmúlt hónapokban keletkeztek. Õszintén kívánja, hogy ezeket a problémákat megoldja, és ebben számít az ellenzék segítségére is. Hiszen ha igaz az, amit Szájer József állított, vagyis hogy az itthoni bírálatot kettõvel szorozzák és a dicséretet pedig kettõvel osztják, akkor ez bizonyos körülmények között az ellenzék álláspontjára is igaz. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az ellenzéknek a kormányt kell támogatnia, hiszen ez egy lehetetlen dolog lenne. Az ellenzéknek feladata, hogy bíráljon, de az a kérésünk, hogy mindezt felelõsséggel tegye itthon és külföldön egyaránt. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage