Elnök Tartalom Következõ

               Az Országgyûlés õszi ülésszakának 20. ülésnapja
                         1995. november 6-án, hétfõn
                       (13.02 - Elnök: dr. Kóródi Mária
              Jegyzõk: Sasvári Szilárd és dr. Trombitás Zoltán)

ELNÖK: Jó napot kívánok. Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat és mindenkit, aki akár a rádió, akár a televízió nyilvánossága elõtt figyelemmel kíséri mai napi munkánkat.

Az Országgyûlés õszi ülésszakának 20. ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Sasvári Szilárd és dr. Trombitás Zoltán képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! Szomorú kötelességemnek teszek eleget azzal, hogy a Magyar Országgyûlés elõtt megemlékezem Jichák Rabin izraeli miniszterelnök tragikus haláláról. Személyében nemcsak Izrael kiemelkedõ vezetõjét gyászoljuk, hanem a közel-keleti békefolyamat kezdeményezõjét és kezdetektõl fogva fõszereplõjét is. Halála óriási veszteség nemcsak Izrael, hanem a tartós és igazságos béke híveinek is szerte a világon.

A merénylet azt bizonyítja, hogy sajnos a világ sok országában vannak szélsõségesek, akik semmitõl sem riadnak vissza, hogy gyûlöleten és kirekesztésen alapuló nézeteiknek érvényt próbáljanak szerezni. Meggyõzõdésem, hogy ezek az erõk sehol sem tudnak felülkerekedni, és a valamennyi fél érdekeit figyelembe vevõ, tartós és igazságos rendezés elérhetõvé válik, és az ehhez vezetõ útról nem térítheti le az izraeli népet a Jichák Rabin elleni támadás sem.

Jichák Rabin e percekben kezdõdõ gyászszertartásán a Magyar Köztársaságot Horn Gyula miniszterelnök vezetésével kormányküldöttség képviseli.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy Jichák Rabin izraeli miniszterelnök emlékének egyperces néma felállással adózzunk.

(A jelenlévõk egyperces néma felállással adóznak az izraeli miniszterelnök

emlékének.)

Tartalom Következõ

Eleje Homepage