Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Én nagyon megköszönöm Bauer Tamás felszólalásában mindazokat a hozzám címzett üzeneteket, hogy alapvetõen vannak dolgok, amelyekben egyetértünk - mindenképpen szeretném leszögezni - Békesi Lászlóval, Bauer Tamással és mindenkivel, aki az államháztartási reform mellett teszi le a voksát. Én magam is azok közé tartozom.

Rövid a két perc, hogy reagáljak sok mindenre, ezért az általános vitában felszólalóként természetesen még részletesen reagálni fogok. Két dologra hadd térjek vissza:

A belsõ államadósság kamatterhei és ezen belül is az 500 milliárdnak mintegy felét kitevõ bankkonszolidációs kamatterhek. Én nagyon szomorú vagyok - és ezt most régi kormánypárti képviselõként mondom, olyan kormánypárti képviselõként, aki megszavazta az akkori bankkonszolidációs támogatásokat, ami közel 360 milliárd volt, ha jól emlékszem. Csak egy naiv kérdést tudok föltenni: hogy egy mûködõ kormánya legyen az országnak, és mûködõ bankok legyenek, és finanszírozható legyen a belsõ gazdasági szerkezeti átalakítás, vajon ilyen mértékû és ilyen volumenû bankkonszolidációs támogatásra volt-e szükség? Ezt meg lehet ítélni.

A másik, hogy nagyon jogos volt ennek a kiemelése, és jogos lett volna igazán akkor, ha az elmúlt másfél évben - részben bújtatva, részben nem bújtatva -, bizonyos bank vagy bankok továbbra is nem kaptak volna ilyen bankkonszolidációs támogatásokat. És ezzel most nem rosszmájúskodni akartam.

A másik: Ivanics képviselõtársam elõttem már szólt arról, hogy van egy a másik módja is a belsõ államadósság kezelésének: a bevételek növelése. Tehát nemcsak a jóléti rendszerek lefaragása a költségvetés kiadási oldalán, hanem a bevételek növelése. És itt persze rögtön nem egy megnövekedett, súlyos adóteherre gondolok, de például a feketegazdaság legalitásba való terelésére. Elismerem, hogy a itt kormánykoalíciónak van már politikai akarata, történtek lépések, és abban bízom, hogy ezek majd a költségvetés bevételi oldalán eredményként is meg fognak jelenni.

Módosítom vagy módosíthatom a pótköltségvetésrõl kialakított véleményemet: elhiszem Bauer Tamásnak, hogy szükséges volt. Legfeljebb azt tudom rá mondani, hogy eredménytelen kísérlet volt. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage