Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Én is tõmondatokat mondok. 3,9 milliárd dollár folyó fizetésimérleg-hiány, 1,3 milliárd dollár addicionális tõkebevonás, amiben nemcsak a privatizációs bevételek vannak benne, az egyenleg 2,6 milliárd dollár nettó adósságnövekedés. Mögötte a kereskedelmi mérleg hiánya 3,9 milliárd dollár, lényegében annyi, mint a folyó fizetési mérleg hiánya a gazdaság importigényességének az okán; a fogyasztás esetében az importigényesség 50 százalékos, a beruházásoknál 60, az exportnál pedig valamivel több mint 60 százalékos.

Ez az a szerkezet, amire nem lehet egy erõltetett növekedést építeni fokozatos eladósodás okán. Igaz az, hogy ez valamelyest csökkenhetett volna, ha gyorsabb a privatizáció, de nem oldja meg az alapvetõ strukturális versenyképességi gondokat.

Infláció: az összefüggéseket nem lehet - hogy is mondjam csak - önkényesen megfordítani. Nem azért vannak magas kamatok, mert magas az infláció, hanem azért magas az infláció, mert magasak a kamatok... (Dr. Szabó Iván: Így van!)... és azért magasak a kamatok, mert magas az államháztartás túlköltekezése, igen tisztelt képviselõtársaim... (Dr. Szabó Iván: Ez nem így van!).., és nem fordítva. Nem lehet az okot és az okozatot összekeverni, ez már tényleg nem kormánypárti és ellenzéki szereposztás, mondjuk az ábécét a közgazdaságban illik ismerni, erre nem tudok mást mondani. Köszönöm szépen. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage