Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Én nagyon sajnálom, hogy miniszter úr ezt a két percet nem arra használta fel, hogy érdemben reagáljon arra a problémára, ami mindegy, hogy milyen formában, de mégiscsak fölmerült itt az Országgyûlés elõtt. Nevezetesen: az önkormányzatok helyzete.

Én úgy gondolom, az önkormányzatok helyzetével kapcsolatban lehetett volna azért egy-két kérdéssel kapcsolatos belügyminiszteri álláspontot kifejteni. Ugyanis mindannyian aggodalommal szemléljük, amikor a költségvetést átnéztem, magam is csodálkozva tapasztaltam, hogy például az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülõ önkormányzatok támogatására vonatkozóan semmit nem tartalmaz a költségvetés, tisztelt belügyminiszter úr. Én úgy gondolom, hasznos lenne, ha már a kormányegyeztetésen ezt az álláspontot nem sikerült érvényesíteni, akkor a parlamentben meg kellene kísérelni, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatására vonatkozóan a költségvetési szemlélettõl eltérõen döntsön végül is az Országgyûlés.

De a céltámogatások és a címzett-támogatások vonatkozásában is probléma van. Belügyminiszter úr azt mondta, hogy nem történt ebben a vonatkozásban semmi. Éppen ez a probléma, hogy még mindig nincs beterjesztve az a törvényjavaslat, ami a címzett- és céltámogatások rendszerére vonatkozóan az Országgyûlés döntését kérné. Ennek hiányában gyakorlatilag nem lehet elbírálni azokat a pályázatokat, sõt be se lehet nyújtani, hogy címzett- és céltámogatást lehessen adni.

És akkor még nem beszéltem az oktatás finanszírozásáról, amivel kapcsolatban a költségvetés szintén egy egyoldalú pénzügyi szemléletet tükröz és nem az önkormányzatok és az önkormányzatok által ellátott feladatok kielégítését jelenti. Ez az igazi probléma, amire ebben a két percben is reagálni kellett volna. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage