Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársak! Az ajánlás 2. pontjában szereplõ módosító indítvány a kormány által elõterjesztett törvénymódosítás egyik pontját kívánja szûkíteni olyan értelemben, hogy a törvénymódosítás szerint a munkaügyi miniszter feladata lenne a vizsgadíjak és a vizsgáztatási díjak kereteinek megállapítása. A módosítást benyújtó képviselõtársam ezt szûkíteni kívánja az iskolarendszeren kívüli esetre. Indoklásában azt írta le, hogy ha az oktatás, az iskolai rendszeren belül az elsõ szakképzés megszerzése ingyenes, akkor a vizsgáztatási díjnak is ingyenesnek kell lenni. Ez világos és egyértelmû, ezzel egyet is értek, csak itt nem egészen errõl van szó.

Ez a szûkítés nem volna szerencsés és nem volna helyes két okból. Az egyik a vizsgadíjakkal kapcsolatos: jelenleg a szakképzõ intézményeken belül, tehát iskolarendszeren belül is folyik második szakma megszerzésére irányuló képzés, egyre növekvõ számban, ami viszont már nem térítésmentes. Tehát ha ezért fizetni kell azoknak, akik második szakmát kívánnak szerezni, akkor világos, hogy a vizsgáért is díjat kell fizetniük. Ugyanakkor viszont ezen a területen meglehetõsen nagy a rendezetlenség, nincsenek szabályozva azok a mutatók, amelyek alapján az az iskola vagy más intézmény, amely ilyen tanfolyamot, képzést szervez, megállapíthassa a képzésért beszedhetõ díjat, így a vizsga díját is. Tehát mindenképpen helyes, ha ez szabályozásra kerül.

Ami a vizsgáztatási díjakat illeti, abban pedig különösképpen fontos a szabályozás. Már elmondtam az általános vita során is, hogy jelenleg az iskolarendszeren belüli vizsgáknál a vizsgáztatók illetménye, díja nevetséges, úgy is mondhatnánk, hogy megalázó; tanulónként 2-300 forintot kapnak bruttó javadalomként. Háromnapos vizsgákért ez összesen... nem tanulónként, bocsánat, helyesbítek, tanulónként 25-30 forintot, ami a háromnapos vizsgára körülbelül 250-300 forintot jelent. Tehát ez a vizsgáztatási díj komolytalan.

Tehát mindenképpen szükséges ennek a mielõbbi szabályozása. Ez elhangzott az oktatási bizottság ülésén is, és nem kis mértékben ezért is elutasításra került ez a módosító indítvány. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage