Buzás Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BUZÁS SÁNDOR, a gazdasági bizottság elõadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A vámjogról, a vámeljárásjogról, valamint a vámigazgatásról szóló T/1300. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát a gazdasági bizottság szeptember 20-ai ülésén megvizsgálta, és a tisztelt Háznak 3 tartózkodással, 2 ellenszavazattal vitára ajánlja.

A bizottság elfogadja a törvényi szabályozás indoklását, miszerint a törvényjavaslat alkalmas eszköze lehet a kifinomult külgazdasági szabályozásnak, az export ösztönzésének, az import korlátozásának, a hazai termelõk és kereskedõk védelmének, alkalmas eszköze lehet a költségvetés egyre csökkenõ vámbevételének szabályozására. A törvényjavaslat alátámasztja azt az elvet, hogy az áruforgalom egyre növekvõ szabadsága mellett szükség van vámszabályozott piaci eszközrendszerre.

A gazdasági bizottság fontosnak tartja a törvényi szinten szabályozott vámjogot, hogy a hatóságot felszabadítsa az eredménytelen ellenõrzés alól, de ne bízza a vámosra: kit ellenõrizzen. Átlátható törvényi szabályozás szükséges, ahol tisztázott a szervezet felépítése, hatásköre, felügyelete. Eleget tesz a jogharmonizáció követelményeinek, az 1994-ben életbe lépett Európai Unió vámkódex-elõírásainak, megtartva a megtartható autonóm szabályozási lehetõségeket. Megtalálja a vámszervezet helyét az államigazgatásban, a pénzügyminiszter jogkörét, feladatát a vámigazgatásban, a vámszervezet jogállását, szervezeti felépítését és hatáskörét.

A bizottsági ülésen öt kérdésben bontakozott ki érdemi vita, úgymint:

1. a tárgyi apport és a tõkeapportból vásárolt berendezések vámmentessége;

2. a nem törvényi szinten szabályozott végrehajtási utasítás kiadása;

3. a vámbiztosíték befizetése;

4. a halasztott vámteherfizetés lehetõségének fenntartása;

5. a készpénzfizetés visszaszorítása.

A törvényjavaslat megszünteti az apport és a tõkeapportból vásárolt berendezések vámmentességét, azzal az indoklással, hogy a kedvezmények mindig torzítanak, nem mindig érik el a célzott hatást és másfajta logikára ösztönöznek. A vitában kiérlelõdött a kiszámíthatóság és az átmeneti szabályozás igénye, a fokozatos bevezetés, a vámvisszaigénylés lehetõségének megfogalmazása korszerû technológiai berendezés apportja esetén.

A bizottság fontosnak tartja - a kisebbségi véleménnyel ellentétben - a végrehajtási rendelet kiadását, hogy a legmagasabb szinten szabályozott kérdések mellett a változó gazdasági viszonyokhoz való rugalmas alkalmazkodás is biztosítva legyen.

Vita bontakozott ki a vámbiztosíték intézményének bevezetése körül, amelynek szellemiségével a kormánypárti képviselõk egyetértettek. Bizonytalan vámteher megfizetése vagy az elfogadható vámértéktõl jelentõsen eltérõ bevallás esetén a vámbiztosíték megfizetése a költségvetési bevétel garanciája, nem pedig további teher a vállalkozókra.

A feketegazdaság visszaszorítása, legális mederbe való terelése indokolja a készpénzfizetés meghatározott összegen túli megszüntetését. Ezzel az elõterjesztõ egyetért, de a gyorsabb pénzbehajtás érdekében fenn kívánja tartani, amíg más pénzkímélõ módszer - például a vámkártya - el nem terjed.

(18.00)

A bizottsági vita egyik sarkalatos kérdése a halasztott vámteherfizetés lehetõségének fenntartása vagy megszüntetése volt. Többségében egyetértettünk: az erõteljesebb kontroll mellett megfelelõ biztosítékok beépítésével, a felsõbb szintekre érkezõ utasításos garanciák kizárásával a halasztott vámfizetés intézményét célszerû fenntartani. Az elmúlt idõszak visszaélései ne az intézmény felszámolására, hanem a folyamatosan és tisztességesen kereskedõk érdekében ellenõrzött, kontrollált és befolyásmentes halasztott fizetés fenntartására ösztönözzenek. A vámos azt tegye és azt tehesse, amit számára a törvény elõír.

A gazdasági bizottság többségi véleménye, hogy a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló törvényjavaslat megfelelõképpen szolgálja a magyar gazdaság érdekét, harmonizációs lépésekkel közelít az Európai Unió egységesített vámjogához, és törvényi szinten teremti meg a hazai vámjogot. Ezért általános vitára alkalmasnak ajánljuk.

Köszönöm a meghallgatást. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage