Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Engedjék meg, hogy néhány rövid megjegyzést fûzzek ahhoz a felszólaláshoz, amit az elõzõekben hallottunk.

A tandíj kérdése valóban fontos kérdése a magyar felsõoktatásnak, lényeges és - mint ahogy láthatjuk - fájdalmas kérdése is, hiszen valóban diákok demonstrálnak jelen pillanatban is a Parlament elõtt, és fognak is még valószínûleg az elkövetkezendõ napokban. Magam is, amikor most találkoztam velük, azt kérdeztem tõlük, hogy igazából mi is a valóságos célja a mostani demonstrációnak. Mert ez az, ami nem igazán kideríthetõ, hiszen valóban nagyon sokféle nyilatkozatot hallunk maguktól a diákoktól is az elmúlt idõszakban. Úgyhogy a következõkre szeretném felhívni a képviselõtársak figyelmét:

Elõször is valóban úgy van, ahogy Pokorni képviselõtársam utalt rá az elõzõekben: maga a HÖKOSZ, tehát a diákok országos érdekvédelmi szervezete is - hallgatói képviseleti szervezete is - a tandíj bevezetése mellett foglalt állást. Azt is tudjuk, hogy az elmúlt idõszakban, a nyáron, amikor tárgyalások folytak - és végig tárgyalások folytak a diákokkal -, bizonyos kérdésekben kialakult a kompromisszum lehetõsége. Ezekben az ügyekben a kormány mindent megtett, amit a hallgatók kívántak tõle. Deklaráltuk azt, hogy a 2000 forintos alaptandíjat nem kívánja a következõ évben fölemelni. Kiadtunk közösen egy ajánlást az intézmények irányába, hogy lehetõség szerint ne vezessenek be kiegészítõ tandíjat, vagy ha megteszik, azt a diákönkormányzatokkal egyetértésben tegyék; és közösen átnéztük a tandíjrendeletet, amirõl képviselõtársam mondta, hogy nem szakszerûen született meg. Ezzel kapcsolatban a diákok vezetõje is aláírta azt a megállapodást, amelyben szerepel az, hogy egyetlenegy olyan passzusa nincs ennek a rendeletnek, amely indokolttá tenné a visszavonását és lehetetlenné tenné az azonnali bevezetést.

Végül a diákok azt kérték, hogy nézzünk egyéb forrásokat arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk segíteni azoknak, akiknek tandíjat kell fizetni. Errõl is tudjuk, hogy adóból leírható többek között a tandíj 30 százaléka, és sikerült valóban más ösztöndíjakat is találni.

Tehát úgy érzem, hogy nem tisztázottak a demonstráció céljai, de mi továbbra is nyitottak vagyunk... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.)... mindenféle tárgyalásra; minden tárgyalásra, amit ezután is azzal a szakszerûséggel fogunk elvégezni, ahogy eddig is végeztük a dolgunkat, mert úgy gondolom, hogy a mi oldalunkról igyekeztünk maximális szakszerûséget biztosítani a tárgyalásokhoz... (Az elnök ismét megkocogtatja poharát.).., és továbbra is készen állunk minden konfliktus ésszerû megoldására.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage