Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az országban egyre mélyülõ bizalmi válság van. Jelentõs csoportok érzik úgy, hogy a kormánytól nem remélhetik problémáik megoldását. Itt, a Ház elõtt tüntetnek az egyetemisták, és az elmúlt héten a Független Rendõr Szakszervezet is bejelentette, hogy amennyiben a kormány nem tesz haladéktalan intézkedéseket, szintén demonstráción fogják fölhívni a figyelmet a rendõrség és a rendõrök tarthatatlan helyzetére.

(15.20)

Tisztelt Képviselõtársaim! Nem normális helyzet, ha azok, akik felelõsek a rend fenntartásáért, az utcán kénytelenek az igazukat keresni. Látni kell ugyanakkor, hogy a rendõrök nem egyszerûen alacsony jövedelmük, rossz élet- és munkakörülményeik miatt akarnak tüntetni, hiszen akkor a korábbi években is lett volna elegendõ okuk a demonstrációra, hanem azért, mert alapfeladatuk ellátása, a közbiztonság megõrzése került immár veszélybe, és mert nem látják azokat a jeleket a kormány politikájában, amelyek alapján bízhatnának az állapotok javulásában. Ellenkezõleg, kilátástalannak ítélik a helyzetet, mivel megtorpantak azok a folyamatok, amelyekkel az elmúlt esztendõk során minden nehézség dacára mégiscsak sikerült meggátolni a közbiztonság összeomlását.

Másfél esztendõs kormányzati tétlenség után azt tapasztaljuk, hogy a hivatásos rendõrök és a rendõrségi alkalmazottak anyagi helyzete a korábbi évekhez képest is jelentõsen romlott, de ugyanez mondható el valamennyi rendészeti szerv állományáról, a tûzoltókról, a határõrökrõl, a polgári védelem, a vám- és pénzügyõrség, valamint a büntetés-végrehajtás területén mûködõkrõl: romlik a fegyverzet, a gépjármûvek állapota, elavult a híradástechnikai rendszer. Megtorpantak a korábban eredményes programok, a számítástechnikai fejlesztésektõl a rendõrörsök létrehozásáig. Mindennapos a pályaelhagyás, növekszik a rendõrség létszámhiánya, a rendszeresített állományból ma már 2600 fõ hiányzik. A legutóbbi idõben elõfordult rendõri túlkapások pedig jelzik, hogy a polgárbarát rendõrség kialakulása sem tekinthetõ befejezett ténynek.

Ugyanakkor a bûncselekmények száma, amely 1992-ig folyamatos növekedést mutatott, attól kezdve viszont évrõl évre csökkent, 1994 második felétõl ismét növekedni kezdett, és az idei év elsõ felében elkövetett bûncselekmények száma jelentõsen, 14 000-rel haladta meg az elõzõ esztendõ azonos idõszakában regisztrált mennyiséget.

Mindez arra kell hogy figyelmeztessen, hogy a demokratikus és jogállami átalakulás idõszakában nem lehet a folyamatokat szabadjára engedni, mert ez esetben a megindult pozitív változások megakadhatnak és könnyen visszájukra fordulhatnak.

Ahhoz, hogy a közbiztonság romlása ne váljék rohamossá, és hogy a polgárbarát rendõrség kialakulási folyamata ne akadjon el, haladéktalan intézkedésekre van szükség. Jelentõs mértékben javítani kell a rendõrök és a többi rendészeti szerv állományához tartozók anyagi helyzetét, és biztonságossá, kiszámíthatóvá kell tenni létfeltételeiket. Egyrészt be kell nyújtani a parlamenthez az elõzõ kormány által kidolgozott szolgálati törvényt, másrészt feltétlenül szükség van egy érezhetõ mértékû, az inflációt mindenképpen meghaladó béremelésre a rendõrségnél és a többi rendészeti szerv állományánál. Bármilyen nehéz is a költségvetés állapota, ezt a kérdést nem lehet a folyó fizetési mérleg érdekeinek alárendelni, mert ennél sokkal többrõl van szó: a polgárok biztonságáról, a demokratikus és jogállami átalakulás folytatásáról, az ország stabilitásáról.

Tisztelt Képviselõtársaim! Minden józan politikai erõnek arra kell törekednie, hogy a rendõri demonstrációra ne kerüljön sor. A rendõrök csak végsõ esetben fognak az utcára vonulni. Õk nem akarnak tüntetni, hanem továbbra is szolgálnak és védenek. De ennek feltételeit az államnak kell biztosítania. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage