Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy amirõl frakcióvezetõ kollégám beszélt, nagyon fontos és mindenkit, az egész gazdaságot átfonó kérdés.

Hat olyan, egymással összefüggõ terület van, amelyben a kormányzatnak mozgástere van: a vállalkozói szféra innovációs képességének a növelése, a technológiai bázis erõsítése, a tudásbázis erõsítése, a nemzetközi kutatási és fejlesztési integrációban való részvétel, és mindazok a szervezeti és anyagi eszközök, amelyek egy kormány rendelkezésére állnak. Ez azonban nem fedi el azt a problémát, hogy a magyar mûszaki fejlesztés és kutatás egy váltóponthoz érkezett. S ez a váltópont nagyon komoly, és nagyon nehéz ezen a váltóponton átvinni. A tét ugyanis az, hogy egy ilyen méretû ország és egy ilyen méretû ország gazdasága képes-e a tudományos és mûszaki kutatás teljes spektrumában törekedni az innovációra, vagy errõl le kell mondani, és egy szûkebb sávban - ott, ahol ennek várhatóan eredménye is van - koncentrálni az összes erõforrást. Továbbá azt is el kell dönteni, hogy inkább az alkalmazott és a követõ kutatásra helyezik-e a hangsúlyt vagy egy széles körû alapkutatási hálózatra.

Évekbe, évtizedekbe telik, míg egy kutatási hálózat átalakulhat ilyen értelemben. Ennek vagyunk most tanúi; de azokkal a törekvésekkel, amelyekrõl ön beszélt, a szocialista képviselõcsoport is maradéktalanul egyetért. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage