Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is meg szeretném köszönni Isépy Tamásnak és a fölszólaló frakcióvezetõ uraknak azt, hogy figyelmet fordítottak erre a témára, hogy fölhívták a figyelmet az innováció témájára, amely valóban kulcskérdés az ország jövõje szempontjából. Magyarország számára a jövõben bizonyára meghatározó jelentõsége lesz annak a gazdasági fejlõdésben, hogy mennyire tudunk erre a feladatra erõket koncentrálni.

Ami a tényeket illeti: 1993-ban a korábbi, néhány évvel azelõttinek körülbelül felére, egy százalékára esett a GDP-nek az az összeg, amelyet az ország kutatásra fordít. Emellett meg kell jegyezni azt, hogy az elmúlt években jelentõsen csökkent - bár most már két-három év óta stagnál - a szabadalmi bejegyzések száma. A helyzet így valóban biztatónak nem mondható.

A kormány, fölismerve a problémát, egyrészt a következõ esztendõben a Központi Mûszaki Fejlesztési Alap céljaira rendelkezésre bocsátandó összeget kétszeresére fogja emelni az ideihez képest. Ugyanakkor a kormány mûszaki fejlesztési koncepciója gyakorlatilag most már elfogadás alatt áll, ezt az OMFB dolgozta ki és terjesztette elõ.

Ami az egyéb kérdéseket illeti, itt sajnos nagyon kevésnek a megválaszolására jut idõ. Azért azt még megjegyezném, hogy a kockázatitõke- társaságok létrejötte nem föltétlenül törvényi kérdés. Megfontolandó, hogy szükség van-e törvényi szabályozásra. Általában a gazdaság általános föltételei, a gazdálkodás általános helyzete befolyásolja a kockázatitõke- társaságok létrejöttét.

Még egy dologra föl szeretném hívni tisztelt képviselõtársaim figyelmét. Ez az, hogy megjelennek lassacskán - nagyon kis számban - olyan külföldi nagyvállalatok... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.).., amelyek Magyarországon helyezik el a kutatóközpontjaikat. Ezt a folyamatot üdvözölni kell, és a kormánynak ezt minden módon elõ kell segítenie és általában a mûszaki fejlesztés kiszélesedését... (Az elnök ismét csenget.).., gazdasági fölhasználását.

Köszönöm a figyelmet, és elnézést kérek az idõ túllépéséért. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage