Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Ígérem, be fogom hozni azt a másfél percet és rövid leszek.

A Kereszténydemokrata Néppárt a tûzvédelemrõl és tûzoltóságról beterjesztett T/1046. számú törvényjavaslatot nem szavazta meg. Ennek okát teljes részletességgel az elmúlt héten a kereszténydemokrata frakció nevében már megindokoltam, és az átalakulás nehézségeire, problémáira rámutattam.

A KDNP végsõ soron egyetért a hivatásos önkormányzati tûzoltóság megalakításával, de csak azzal a feltétellel és csak akkor, amikor a mûködési és törvényi feltételek biztosítottak. Ezzel kapcsolatban a záróvitában államtitkár úr is elmondta véleményét, aggályait és tervét, és rámutatott a problémákra, hiányosságokra. Nevezetesen, hogy a tûzvédelemre és a tûzoltóságra új, korszerû és átfogó törvény kell hogy készüljön.

A közel negyedszázada hatályba lépett törvényi szintû szabályozás már nem alkalmas arra, hogy a kor- és szakmai követelményeknek megfeleljen. Erre figyelemmel az új tûzvédelmi törvényjavaslat kidolgozása megkezdõdött, és azt az év második felében kívánja a kormány az Országgyûlés elé terjeszteni. Azt kívánom, hogy minél elõbb terjessze a kormány az Országgyûlés elé. A jelenlegi törvényi szabályozásnak - amely csak két-három paragrafusban teszi lehetõvé a tûzoltóságok önkormányzatokhoz való csatlakozását - sem jogi, sem tulajdonjogi, sem törvényi feltételei nem természetesen biztosítottak. Bízunk abban, hogy a második félévben ez sikerül, és nagyobb problémát nem fog okozni az átállásban.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage