Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum országgyûlési képviselõcsoportja a magyar-szlovák alapszerzõdés ratifikálását - a szerzõdés jelenlegi tartalmával és a kialakult körülmények között - nem támogatta. Ennek fõbb okai a következõk:

Az alapszerzõdés a benne foglalt elvek egy részének gyakorlati érvényesítését az adott állam belsõ jogrendjének függvényévé teszi, ami sérti a nemzetközi szerzõdésekre vonatkozó jogi elveket és gyakorlatot. Ez teret nyit Szlovákiában azon törekvéseknek, hogy az alapszerzõdés pozsonyi ratifikálása elõtt olyan törvényeket fogadjanak el, amelyek az alapszerzõdés pozitív elemeit hatástalanítva, veszélyeztetik a magyar közösség fennmaradását. Az államnyelv védelmérõl, az alternatív iskolarendszer bevezetésérõl, az új közigazgatási határokról van szó.

Elfogadhatatlan és példátlan az a tény, hogy a szerzõdés egy pontját - az Európa Tanács 1201-es ajánlására vonatkozót - Pozsonyban homlokegyenest másként értelmezik, mint Budapesten. Ennek alapján a szlovák miniszterelnök számtalanszor kijelentette, hogy örökre leveszik a napirendrõl a magyarság autonómiaigényeit. Nincs meg még a szükséges feltétele sem annak, hogy a szerzõdésben foglalt általános ígéretek valóra váljanak, mint például a magyar kultúra és oktatás anyagi feltételei.

A szerzõdõ szlovák félben nincs politikai akarat a magyarság helyzetének javítására, amit a naponta hallható megnyilatkozásokon túl a pozsonyi kormányprogram és a jelenlegi magyarellenes törvénytervezetek igazolnak sajnos. Még halvány ígéret sincs arra vonatkozóan, hogy a szerzõdésbõl kimaradt legfontosabb kérdések rendezésre kerülnek a közeljövõben, mint például a magyarokat sújtó benesi dekrétumok eltörlése, környezetvédelmi kérdések és így tovább.

Tisztelt Képviselõtársaim! A szerzõdés aláírása után új helyzet alakult ki, amely befolyásolta a ratifikálással kapcsolatos álláspontunkat. Ez az alábbiakban jellemezhetõ:

A szlovákiai magyar pártok úgy ítélik meg a jelenlegi helyzetet, hogy amikor a pozsonyi kormány az elõbb említett okok miatt magyarellenes törvényeket akar a parlamenttel elfogadtatni, ez ellen talán hivatkozási alap lehetne ez a gyenge alapszerzõdés is, ezért sürgetik a pozsonyi ratifikációt, amit esetleg a budapesti elõsegíthet. Ez, tisztelt képviselõtársaim, a "kisebbik rossz" választásának kényszere. Másrészt a jelenlegi magyar kormány által alaptalanul és felelõtlenül felfokozott elvárás nyomán ma már szinte elvárja és szorgalmazza a Nyugat a ratifikálást, mert nincs tisztában azzal, hogy ez csak látszatmegoldás, sõt szemfényvesztés.

A fentiek alapján a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportjának többsége úgy határozott, hogy a kialakult helyzetben a leghelyesebb magatartás a szavazás során a tartózkodás, de nem zárta ki a nemleges állásfoglalást sem.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage