Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Végül is örülünk annak, hogy a kisgazdapárt név szerinti szavazást kért, hiszen az SZDSZ képviselõcsoportja emelt fõvel szavazta meg az alapszerzõdést. Emelt fõvel, de nem húrrá hangulatban, hiszen tisztában vagyunk azzal a számos gonddal, amelyre ellenzéki képviselõtársaink fölhívták a figyelmünket. Valóban, a Rozsnyón történtek, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos fejlemények, vagy ahogy, mint képviselõtársam most mondta, Gasparovic házelnök úr kijelentései nem töltenek el bennünket túlzott optimizmussal. Ugyanakkor meggyõzõdésünk, hogy mégis ratifikálni kellett az alapszerzõdést. Ugyanis azok, akik az alapszerzõdést nem akarják Szlovákiában, a szélsõséges elemek, õk indítottak egy utolsó rohamot annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolatépítést megzavarják. Hogyha mi nem ratifikáljuk az alapszerzõdést, akkor azt tesszük, amit õk akarnak, vagyis mi akadályozzuk meg azt, hogy egy bizalomépítõ folyamat megkezdõdhessék.

Én az alapszerzõdést ellenzõk szempontjait fontos szempontoknak tartom, ugyanakkor az ebbõl fakadó indulatokkal már nem tudok egyetérteni. Úgy tûnik, hogy a kormány külpolitikája vált az utóbbi idõben az ellenzék célpontjává. Én két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban megemlíteni. Számosan vannak azok az ellenzéki képviselõk, akik az elõzõ ciklusban akár kormánypárti, akár ellenzéki képviselõként támogatták a magyar-ukrán alapszerzõdést. Nos ez a magyar-szlovák alapszerzõdés lényegesen jobb kikötéseket tartalmaz (Közbeszólás a jobb oldalon: Ne mondd már!) a szlovákiai magyarság javára, mint a magyar-ukrán alapszerzõdés, és most mégsem tudják támogatni ezt az alapszerzõdést.

Egy másik körülmény, amire fölhívnám a Ház figyelmét: a tárgyalások megkezdésekor többen hangsúlyozták, hogy csak akkor szabad az alapszerzõdést aláírni és ratifikálni, hogyha a szlovákiai magyar pártok nem tiltakoznak az alapszerzõdés ellen. Nos, a szlovákiai magyar pártok nem tiltakoztak, sõt az alapszerzõdés ratifikációjára hívták fel a magyarországi pártok figyelmét.

Tisztelt Országgyûlés! A szabaddemokraták képviselõcsoportja csakúgy, mint minden parlamenti párt, tragikusnak tartja a trianoni békeszerzõdést, és elkötelezett a határokon túli magyarság sorsának rendezésében.

(18.50)

Az SZDSZ elõdje, a demokratikus ellenzék már akkor felhívta az ország közvéleményének a figyelmét ezekre a problémákra, amikor azok, akik ma a leghangosabbak, még igencsak hallgattak.

Az elmúlt négy év konfrontációs politikájáról, az azt megelõzõ 45 év elhallgatási politikájáról kiderült, hogy nem vezet semmire. Amire szükség van, az a bizalomépítés és a számonkérés kettõsségének a politikája, és szükség van arra, hogy nemcsak Magyarország, hanem a térség minden országa sikeresen integrálódjék az euroatlanti szervezetekbe, hiszen meggyõzõdésünk, hogy csak a sikeres integráció és csak ezeknek az országoknak a gazdasági felemelkedése fog végleg pontot tenni a jelenleg valóban gyötrõ gondok végére.

Ezért az SZDSZ képviselõcsoportja jó szívvel támogatta az alapszerzõdést, és bízik abban, hogy a célok, amelyeket megfogalmaztunk, valóra fognak válni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage