Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! Ez egy igen fontos törvény volt, ami beillett abba a sorozatba, ami jövõbeni alapját képezi majd egy környezetvédelmi kódexnek. Ezért a vita elindulásakor a vezérszónoklatban elmondták a kereszténydemokraták, hogy támogatjuk, fontosnak tartjuk ezt a törvényt, fõleg azért, mert egy független bevételhez juttatja a Környezetvédelmi Alapot, azaz az állam költségvetési helyzetétõl függetlenül anyagi eszközöket biztosít bizonyos káros hulladékok begyûjtésére, újrahasznosítására és megsemmisítésére. Éppen ezért szinte érthetetlenül álltunk azzal a merev elutasítással szemben, amit módosító javaslataink kaptak.

(A jegyzõi széket dr. Kiss Róbert és Sasvári Szilárd foglalja el.)

A mi módosító javaslataink ugyanis arra irányultak, hogy a csomagolóanyagok tekintetében a súlyosabban szennyezõ anyagot nagyobb termékdíj sújtsa, a kevésbé szennyezõt pedig kisebb, vagyis azt szerettük volna megteremteni, hogy magát a gyártást, a termelést, a felhasználást arra orientáljuk, hogy a kevésbé szennyezõt preferálják. Ez nem pártérdek volt, ez nem ellenzéki érdek, ez környezetvédelmi érdek és táradalmi érdek lett volna. Számunkra teljesen érthetetlen volt ez az elutasítás, illetve volt rá egy magyarázat, ami a bizottsági ülésen hangzott el, a Csomagolóanyagot Gyártók Szövetségének a képviselõje szinte indignálódva mondta a bizottság elõtt, hogy ugyan már mit vitatkozunk mi ezen, amikor õk, a gyártók megegyeztek a tárcával, hogy egységes lesz a termékdíj, nem fogja hátrányosan érinteni azt, aki a legszennyezõbb terméket állítja elõ.

Ezek után lelkiismereti kérdésnek tekintettük azt, hogy a törvény, amivel ugyan egyetértünk, nem állunk szemben, de hogy ennyire mereven elutasításra került a jobbító szándék, ennyire mereven elutasították a valódi környezetvédelmi érdeket, ezért nem tudtunk "igen"-nel szavazni, és ezt a rosszallásunkat abban a formában juttattuk kifejezésre, hogy a kereszténydemokraták tartózkodtak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage