Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Igen. Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársak! Kedves Miniszter Úr! Mielõtt az interpellációmat elmondanám, hadd köszönjem meg a miniszter úrnak - mivel jelenleg itt van -, és egyben tájékoztassam a tisztelt Házat, hogy - a május 9-i azonnali kérdésem szellemében - az e hó 7-érõl 8-ára forduló éjszakán, mintegy három és fél órán keresztül, inkognitóban ellenõriztük a nagybani piacot. Remélem, a tapasztalatok birtokában... (Taps.) ...jobbító intézkedések fognak születni. (Szili Sándor: Igazi Mátyás király!)

Az országban két nagybani zöldség-gyümölcs piac épült eddig önkormányzati szervezésben. A budapesti Nagykõrösi úton áldatlan állapotok uralkodnak, hiszen hajnali két órától a termelõk hosszú sorban várakoznak, majd bevonulnak a piacra, még az utakat is elfoglalják. Ezt követõen, négy-öt órakor a kereskedõk állnak sorban - hiszen csak akkor férnek be a bejáraton, ha kijön valaki a kijáraton. (Derültség.) A másik piac a szeged-dorozsmai, ahol talán jobb a helyzet.

Elkészült a gyõri és készülõben van a debreceni nagybani piac építési terve. Az önkormányzatok támogatják a piacépítést. Mindkét esetben van holland tõkebefektetõ, aki 150-150 millió forinttal részt kíván venni a piacépítésben, de nincs hozzá sem állami támogatás, sem hazai befektetõ. E két új piaccal tehermentesíteni lehetne a budapesti piacot, nem kellene minden árut Budapestre felszállítani és visszavinni. Az áru is frissebb maradna, és a költségek is csökkennének. Jó lenne, ha a termelõt egyszer emberszámba vennék, és az árut nem kellene keresztül-kasul az országon sétáltatni.

Bízva abban, hogy egy korszerû piaci intézményszolgáltatással, országos hálózattal a mezõgazdasági termelõk megfelelõ áron tudnák eladni termékeiket, a piaci versenyszemlélet egészséges irányba terelné a mezõgazdasági termelést, és megszüntetné az azon belüli maffiarendszert, kérdésem a következõ: mit tesz a kormányzat a mezõgazdasági felvásárlás érdekében? Tisztelettel várom az államtitkár úr válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage