Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Valószínûleg szelektív információközlés miatti tárgyi tévedéseket tartalmaz képviselõ úr interpellációja a Rolicare Rt. önkormányzatoknak tett ajánlatával kapcsolatban. Egyrészt azért, mert az én tudomásomra jutott információ szerint ugyanis szó sincs a képviselõ úr által említett kórház "végkiárusításáról" - hogy idézzem. Az ön által idézett ajánlat nem is szólhat a tulajdon átadásáról, mert a tervezett közhasznú társaság tevékenysége kizárólag az egészségügyi intézmények mûködtetésére irányul. Ilyen megoldások egyébként számos országban ismertek.

Másodszor: törvény szabályozza, hogy a meghatározó önkormányzati tulajdonrészekkel mûködõ közhasznú társaságok tevékenységére a közbeszerzési törvény elõírásai érvényesek. Az önkormányzatok a Rolicare Rt.-vel ilyen társaságot kívánnak létrehozni. Ezért nem igazán értem képviselõ úr azon állítását, hogy bármely vállalkozó, esetleg a Rolicare Rt. monopolhelyzetbe kerülhet például a beszerzéseket illetõen.

Harmadszor: szeretném arra is szíves figyelmét felhívni, miszerint az önkormányzat felelõssége, hogy az egészségügyi ellátásokat milyen módon szervezi. Így önkormányzati felelõsség az is, hogy szerzõdéskötéskor kellõ körültekintéssel járjanak el. Nem a Népjóléti Minisztérium dolga, sõt nem is joga, hogy az önkormányzatoknak tett vállalkozási ajánlatokat elbírálja, annál inkább sem az, mert bármely formában üzemeltet is egy önkormányzat kórházat, ettõl még az önkormányzat ellátási felelõssége egy jottányit sem csökken.

(16.00)

Tisztelt Képviselõ Úr! Az eddigi vizsgálódásaim alapján puszta feltételezésnek tartom, hogy a Rolicare Rt. önkormányzatokkal esetleg megkötendõ szerzõdéseit a Népjóléti Minisztérium, illetve személy szerint dr. Lépes Péter helyettes államtitkár segíti elõ. Erre nem bizonyíték, hogy "vannak, akik tudni vélik, hogy az rt. komoly támogatottságot élvez az egészségügyi kormányzat részérõl". A bizonyítékok nélküli vádaskodás, úgy gondolom, nem alap ahhoz, hogy egy interpelláció része legyen.

Egyébként Lépes Péter úr 1994. december 1-jétõl a minisztérium helyettes államtitkára, és az is köztudott, hogy ezt megelõzõen a Rolicare Rt.-nél dolgozott, és részt vett azon kórházmenedzselési rendszer kidolgozásában is, amelyrõl - errõl talán tud a képviselõ úr - az elõzõ egészségügyi kormányzat is támogatólag nyilatkozott.

Persze feltételezhetõ volt, hogy Lépes doktort korábbi munkahelye miatt támadások érhetik. Ezért a minisztérium korábbi vezetése azt igényelte, hogy Lépes doktor és a cég között minden összeférhetetlenségre okot adó kapcsolat szûnjön meg. A minisztérium vezetése - beosztásának elfoglalásakor, 1994. december 1-jével - Lépes doktorral teljes egyetértésben úgy határozott, hogy a Rolicare Rt.-vel kapcsolatos valamennyi ügybõl õt kizárja.

Tisztelt Képviselõ Úr! Az elõbbiek alapján a konkrét kérdésére azt tudom válaszolni, hogy a képviselõ úr által említett kiárusításról az én véleményem szerint nincsen szó. Az ügyben dr. Lépes Péter helyettes államtitkárnak tudomásom szerint semmifajta szerepe nincs. Ezért mindaddig, amíg ennek ellenkezõje nem bizonyított, felelõsségre vonására okot nem látok.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage