Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A Club Aliga végleges hasznosításáról szóló kormány-elõterjesztés alapján várható, hogy a kormány rövidesen dönteni fog az üdülõ sorsáról.

A hasznosítás ügye kétségkívül hosszú ideje húzódik. Kezdetben a Miniszterelnöki Hivatal nemzetközi értékesítési pályázata zárult eredménytelenül, majd azt követõen az üdülõt 1993-ban értékesítési céllal átvevõ Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet ilyen kísérletei is kudarcot vallottak. Hozzátartozik ehhez, hogy a befektetõket az üdülõkomplexumot érintõ, nyugvópontra nem jutó igényáradat és az akörüli nézeteltérések is elbizonytalanították. Sorra jelentek meg az önkormányzatok, az üdülõközösségek és más érdekeltek igényei ingyenes tulajdonbaadásra, területrészek kiszakítására, anélkül, hogy a kívánságok benyújtói reálisan számoltak volna azzal, hogy ez milyen fenntartási terhet rótt volna rájuk. A parttalan viták, meddõ egyeztetési kísérletek az üdülõ vitathatatlanul legvonzóbb, legértékesebb sajátosságát, egységének legalább részbeni megtarthatóságát kérdõjelezték meg. Az egyben történõ értékesítés egy idõ után fel sem merülhetett, mert idõközben sor került egyházi ingatlan visszaadására, és eldõlt az is, hogy az önkormányzat is - korábbi megállapodás alapján - tulajdoni részekhez juthat.

Miközben a vita, az egyezkedés folyt és az idõ haladt, a nagy értékû ingatlan állapota egyre romlott, értéke csökkent. A hasznosítási megoldások lehetséges - a viszonylag még egyben tartható nagyobb egységek eladásától a teljes felszabdalásig terjedõ - módozatainak mérlegelése során a legkedvezõbb, a közérdeknek is megfelelõ megoldásként az üdülõegyüttes társadalombiztosításnak való ingyenes átadása kínálkozott.

(15.50)

A kormány várható döntésének elõterében ez a verzió áll. Ez tehát a remélt végsõ megoldás lényege, amihez egy sor egyéb feltétel vállalása, teljesítése járul.

A társadalombiztosítási önkormányzatok vállalják az üdülõ többségi tulajdonban tartását, az üdülõnek a balatonvilágosi önkormányzat által is jóváhagyott hasznosítását. A helyi önkormányzat meghatározott, a települési igényeknek leginkább megfelelõ ingatlanrészek tulajdonához jut; egyébként hozzájárul az üdülõ egybeni hasznosításához, illetõleg ilyen rendezési tervet fogad el. A helyi lakosok mindenkor jogosultak az üdülõ nyilvános létesítményeit a belépési díj feléért látogatni.

Úgy gondoljuk, hogy ezzel a - vitathatatlanul kompromisszumokkal tûzdelt - megoldással a hosszú ideje húzódó, az üdülõ jelentõs értékvesztését maga után vonó ügy végére pontot tehetünk. Az üdülõ mint együttes, továbbra is a Balaton-part egyik ékessége maradhat, s remélhetõen jó gazda kezébe kerülve felhasználása ugyanakkor a közérdeket is szolgálja. A helyi állandó lakosok érdekeit az önkormányzat messzemenõen érvényesítette. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a javasolt megoldás nem vívja ki minden helyben érdekelt egyetértését. Meggyõzõdésünk szerint azonban a döntésben jól ötvözõdnek a közcélok a helyi állandó lakosság érdekeivel, miközben elkerülhetõvé válik, hogy az értékes üdülõegyüttes, elemeire hullva, alacsony színvonalra süllyedjen.

Tisztelt képviselõ úr, kérem fenti válaszom elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage