Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Kedves Képviselõ Úr! A miskolci egyetem 1991 óta folyamatos finanszírozási gondokkal küzd. Az egyetem által átmenetinek tekintett és kezelt hiányt évek óta úgynevezett hitel- elõrehozással próbáltuk megoldani azon ígéret birtokában, hogy az egyetem saját hatáskörében takarékossági intézkedésekkel mindent megtesz a hiány csökkentésére, illetve megszüntetésére.

A hiány azonban egyre nõtt. 1994. június 30-án a miskolci egyetem gazdasági fõigazgatója az MKM gazdasági helyettes államtitkárához fordult azzal a kéréssel, hogy a hiányt a minisztérium részükre szerkezeti változás indokával biztosítsa. A kumulálódott hiány nagyságrendje indokolta, hogy a pénzügyi és fejlesztési fõosztály a pénzügyi helyzet valóságának megállapítására, valamint a hiány okainak feltárására és ezzel összefüggésben a felelõsség megállapítására egyfajta vizsgálatot irányzott elõ.

Ez a komplex ellenõrzés 1994. szeptember 20-a és november 3-a között zajlott le, majd ennek kiértékelése után, '95. április 4-én a miskolci egyetem értekezleten átvette az ellenõrzésrõl készített jelentést azzal, hogy rövid határidõn belül a feltárt hiányosságok és a hiány rendezésére intézkedési tervet készít. A hiányosságok megszüntetésére irányuló terv április 24-ére meg is érkezett hozzánk.

Az egyetem finanszírozási gondjainak egy része az elmúlt években a Miskolci Bölcsész Egyesülettõl átvett bölcsészképzéshez szükséges állami támogatás elmaradásából adódik. Szükséges azonban megjegyezni, hogy az egyetem a bölcsészképzés beindulásakor a minisztérium és az egyetem vezetõi között tárgyalásokon beígért megállapodás szerint párhuzamos és ki nem használt kapacitások racionalizálását nem teljes egészében valósította meg.

A hiány másfelõl - az ellenõrzés által is alátámasztottan - a nem elég körültekintõ gazdálkodásból adódik, ami miatt a vizsgálat személyi felelõsség felvetését is kezdeményezte, amellett, hogy a térség gazdasági nehézségei, a régió iparának összeomlása miatt egyéb, megelõzõ években rendszeresen megszerezhetõ bevételektõl esett el az egyetem.

Végezetül szeretnék még néhány pontot elmondani képviselõ úrnak, ha tíz másodpercem van, arra vonatkozólag, hogy mit akarunk tenni ebben az ügyben. Többek között: miniszteri biztost neveztem ki azért, hogy intézkedjen e kérdésben, és egy intézkedési tervet dolgoztunk ki, aminek eredményeként új, de kényszerszülte pénzfelhasználási rendszert alakítottunk ki. Sajnos, már nincs több idõm, hogy a részleteket elmondjam, de szívesen odaadom képviselõ úrnak. Mindenesetre szeretném önt is és a miskolciakat is megnyugtatni, hogy ebben az ügyben sikerül, ugyan áldozatok árán... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját. - Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage