Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ! Tisztelt Ház! Aligha van ezen a héten nagyobb érdeklõdésre számot tartó ügy az országban, mint Bokros Lajos nevezetes 16 milliós végkielégítése. Ráadásul, ha valaki pontosan olvasta a nyilatkozatokat, akkor látnia kell, hogy teljesen új fordulatot vett az ügy: lehet, hogy Bokros Lajosnak igaza van. Ugyanis ha igaz az, amit mondott, hogy õ elõre megmondta, hogy a pénzügyminiszterség elvállalása neki anyagi csõd, ezért felveszi a 16 milliós végkielégítést - és ezt Bokros Lajos szerint mindenki tudta -, akkor valóban igaza van Bokros Lajosnak, amikor farizeussággal vádolja azokat a koalíciós politikusokat, akik õt a 16 millió forintért erkölcsileg, etikai alapon bírálták. (Taps a jobb oldalon.)

Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést mindenképp tisztázni kell, mert ha Horn Gyula és a koalíciós politikusok tudták, hogy Bokros Lajos ezt a végkielégítést felveszi, akkor legalábbis a felelõsségnek meg kell oszlania közöttük. Ezt mindenképpen tisztázni kell, nagyon sajnálom, hogy a pénzügyminiszter úr nincs itt. Van azonban egy másik ügy, ami Bokros Lajos pénzügyminiszter úr nyilatkozatait érinti, ez pedig a következõ:

Azt mondta - egyébként elég felháborító módon -, hogy ez neki jár, hiszen õ ezért megdolgozott, egy csõdhelyzetben lévõ bankot vett át, és olyan mértékben javította azt fel, hogy - szó szerint idézem a szombati újságokat - "a Budapest Bankért ma kapkodnak a külföldi nagy bankok".

Tekintettel arra, hogy a Budapest Bank esetében már volt olyan kormányhatározat, ami titkosságot fogalmazott meg a nevezetes 12 milliárdos ügyben, holott jogszabály kötelezte volna a bankelnököt arra, hogy jelentse be ezt a tartaléktõke-juttatást, szeretném azt megkérdezni, hogy vajon mit ért Bokros Lajos az alatt, hogy kapkodnak a külföldi nagy bankok a Budapest Bank után. Ezek szerint lehet, hogy már eladta a kormány a Budapest Bankot, csak még nem tudjuk, mert egy titkos kormányhatározat szól róla? Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage