Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Tisztelt Ház! Tisztelt elõttem szóló Miklós Képviselõtársam! Úgy gondolom, nagyon nagy hibát követ el akkor, amikor úgy kritizálja az ellenzék részérõl fölhozott érveket, hogy igazából nem tekint vissza azokra a módosító javaslatokra, amelyek a privatizációs törvénycsomag módosításánál felmerültek. Az ellenzék érvelése - azt hiszem, egységesen - abból az aggodalomból fakadt, hogy az ilyen ütemû és az ilyen módon való privatizálása az energiaszektornak igazából olyan gazdasági válságot, olyan akut problémát okozhat a magyar gazdaság mûködésében, amelyet nem leszünk képesek kezelni.

Itt tehát nem arról van szó - és ez egy nagyon nagy csúsztatás, hogyha úgy van fölvetve -, hogy nem akarjuk a privatizációt az energiaszektorban. De egy ilyen nagy mértékû, nagy volumenû munkának megvan a maga szükséges lépéssorozata, és ezekben a módosításokban ez nem látszik, sõt egy felgyorsult tempó mutatkozik meg. A most benyújtott javaslatok hatása is éppen ezt mutatja, illetve ezek ezt tükrözik, és ez mindenképpen további veszélyeket hordoz a magyar gazdaság mûködtetésében.

Úgy gondolom, erre az ellenzék megfelelõ módosító javaslatokat tett, amit a kormányzat, illetve a két kormányzó párt nem fogadott el, elvetette ezeket. Elvetette azt, hogy egyáltalán gazdálkodjunk a privatizálandó vagyonnal addig, míg nem kerül privatizálásra. Ez is azt tükrözi, hogy itt az elherdálás veszélye áll fenn, ami mindenképpen az egész nemzet számára káros lehet. Úgy gondolom, hogy ezt joggal és szükségszerûen veti fel az ellenzék, éppen ellenzéki mivoltából és a nemzet jövõje iránti aggodalomból fakadóan.

Én úgy gondolom, hogy erre mindenképpen rá kell világítani, és akkor nem kerül a tisztelt képviselõ úr sem olyan helyzetbe, hogy ezzel az enyhe csúsztatással egy konzervatív, maradi álláspontra sorolja az ellenzék fölvetéseit - pedig távolról sem így néz ki a helyzet. Az európai helyzetkép sem ilyen, és egyáltalán semmi köze ennek a privatizációnak ahhoz, hogyan tudunk kapcsolódni a nyugat-európai energiarendszerekhez. Ezek technikai kérdések, és nem a privatizáció a feltétele ennek.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage