Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Torgyán Képviselõ Úr! Én a kormány nevében ki szeretném fejezni örömömet afölött, hogy ön fontosnak tartja az ország gazdaságának fölvirágoztatását, az ország függetlenségét, és ehhez kapcsolódóan fontosnak tartja azt, hogy hogy fog az energiarendszer mûködni. Sajnos, azonban nem egészen pontosan értette meg azt, amirõl ez a törvény szól. Amikor kifogásolja azt, hogy a szállító és a szolgáltató jogosult az áramszolgáltatást kikapcsolni bizonyos vészhelyzetekben, akkor elfeledkezik arról, hogy ez a rendelkezés azzal végzõdik, hogy a korlátozás vagy szüneteltetés feltételeit stb. a kormány rendeletben határozza meg.

Itt végül is nem egyébrõl van szó, csak arról, hogy a kapcsolót, tisztelt képviselõ úr, a kapcsolót a szállító és a szolgáltató mûködteti, de hogy mikor kapcsolhatja ki az áramellátást, azt a kormány fogja meghatározni. A kormány nem fogja átvállalni azt a feladatot semmiféle szállítótól vagy szolgáltatótól, hogy maga mûködtesse a kapcsolót. De maga határozza meg azt, hogy mikor lehet a kapcsolót kiakapcsolni, ami egészen más, mint az a helyzet lenne, amit ön föltételez, hogy a szállító és a szolgáltató akkor kapcsolja ki bárkinek a villanyellátását, amikor akarja. Ez az egyik dolog.

A másik dolog az export- illetve importjog. A törvény azt mondja, hogy ez a jog a szállítót illeti meg, aki ezt átengedheti a szolgáltatónak. Ön nem tanulmányozta kellõ alapossággal a törvény szövegét. Ugyanis a szállító nem kerül lényegében magántulajdonba. A szállító a Magyar Villamos Mûvek Rt.-t jelenti. Ez a vállalatnév törvényszövegbe nem kerülhet be, de attól függetlenül természetesen errõl van szó. Ez állami többségi tulajdonban marad. Az export-import jogot lényegében ez gyakorolja, egyes esetekben átengedheti a szolgáltatónak. Tehát arról szó sincs, hogy a szolgáltató maga dönthet arról, a magántulajdonú többségi magántulajdonú szolgáltató, hogy õ exportál vagy importál áramot. Nem. Ez mindenképpen az MVM Rt. dolga, amit egyébként azután a Magyar Energiahivatal szabályoz. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage