Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm a felszólalását, amely a turizmus helyzetének javítását és az ezzel kapcsolatos devizabevételek növelését sürgeti. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Országos Idegenforgalmi Hivatala intézkedési tervet dolgoz ki a turizmus fejlesztése érdekében; a javasolt intézkedések fõ irányai az alábbiak:

Ösztönzõ feltételeket kívánunk teremteni a turisztikai kínálat fejlesztése érdekében, a kis- és középvállalkozásokat ezen a területen is ösztönözni kívánjuk, ösztönözni kívánjuk a külföldi tõkebevonás növekedését, a marketing tevékenységet, az úgynevezett országpropagandát fejleszteni kívánjuk turisztikai kínálatunk hatékony piacravitele érdekében, az Idegenforgalmi Alap forrásait stabil és kiszámítható módon szeretnénk bõvíteni, a szakmai szabályozást korszerûsíteni, a követelményrendszert pedig erõsíteni kívánjuk.

A beutazással kapcsolatos feltételek és a közbiztonság javítása valóban fontos feladat, ez a Belügyminisztérium irányításával folyik. Rendkívül kedvezõtlen számunkra, ha olyan hírek jelennek meg, mint amilyen például a Holiday címû lapban jelent meg. Rendszeresen odafigyelünk az ilyen sajtóhírekre, és megfelelõ pozitív propagandát igyekszünk kifejteni: külföldi újságírókat hívunk meg például a Balatonra és megmutatjuk nekik, hogy ott igenis kedvezõek a körülmények.

Ami pedig távlati törekvéseinket illeti, nagyon határozottan folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy amikor majd Ausztria belép a schengeni egyezmény hatálya alá tartozó országok körébe, akkor megfelelõ megállapodásokat kössünk Ausztriával, illetve a schengeni egyezménnyel, és ilyen módon megakadályozzuk azt, hogy a határokon keresztül történõ átlépés nehézségei akadályozzák a turizmus fejlõdését.

Tisztelt Országgyûlés, köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage