Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnöknõ! A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja a közélet tisztaságának megteremtését az Országgyûlés talán legfontosabb feladatának tartja, hiszen a közélet tisztasága és mindenekelõtt a közélet kiemelkedõ szereplõinek, a legfontosabb tisztségeket betöltõ személyeknek a tisztasága nélkül nem lehet az országot abból az erkölcsi válságból kivezetni, amely talán a leginkább fájna mindenkinek, aki ezt az országot Szent István országának és Mária országának vallja. (Zaj, derültség, közbeszólás a bal oldalon: Cseh Mária!)

A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja nevében és annak szellemében terjesztettem elõ T/619. szám alatt önálló képviselõi indítványomat... (Általános zaj. - Az elnök poharát kocogtatva csendre int.)... a köztársaságielnök-jelölt azonnali átvilágításának szükségességérõl. A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja nevében és annak szellemében terjesztettem be.

A nemzetbiztonsági bizottság a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportjának a köztársaságielnök-jelölt ellenõrzésére vonatkozó indítványát azzal a megokolással utasította el, hogy a hatályos alkotmányunk értelmében jelenleg az Országgyûlés választja meg a köztársaság elnökét, és a jelenlegi választási rend szerint nincs akadálya annak, hogy akár fél órával a megválasztás elõtt jelöljenek bárkit is a köztársasági elnöki tisztségre; márpedig ilyen rövid idõ alatt senkinek az ellenõrzését nem lehet elvégezni.

Az 1990. május 2-án hivatalba lépett Országgyûlés mai napig terjedõ történelme igazolja, hogy hányszor módosítottak már ebben a Házban alkotmányt lényegesen kevésbé jelentõs ügyekben is, szinte percek alatt, a különbözõ politikai érdekek szükségéhez képest.

Kérdezem, miért nem volt lehetséges most az alkotmányt hozzáigazítani ahhoz az erkölcsi követelményhez, amelyet a tisztelt Ház óriási többséggel már megszavazott az 1994. évi XXIII. törvényben, tehát az úgynevezett átvilágításról szóló törvényben, melyben szükségesnek tartotta az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzését. Most kérdezi a Független Kisgazdapárt önöktõl: a köztársasági elnököt a parlamenti képviselõk nem tartják fontos személynek? Vagy csak akkor nem fontos, amikor ellenõrizni kell?

Az én álláspontom szerint a köztársasági elnök pozíciója az államhatalmi ágak egyensúlyában nélkülözhetetlenül fontos, ezért egy ilyen kulcsfontosságú hatalmi ágat megtestesítõ személy megválasztás elõtti átvilágítását nem lehet mellõzni. (Általános zaj.)

Ha nem lenne ilyen kulcsfontosságú a köztársasági elnök intézménye, akkor miért kötött 1990 tavaszán az akkori uralkodó párt, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége titkos paktumot, amelyben a nép-nemzeti erõket megilletõ köztársaságielnök-állítási jogot átjátszották a politikai ellenfél: a Szabad Demokraták Szövetsége számára? Most, amikor Horn Gyula miniszterelnök úr vagy újból a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke fogja megmondani, hogy ki legyen a Magyar Köztársaság elnöke, a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint még fontosabb lenne a köztársaságielnök- jelölt személyét átvilágítani, mert a köztársasági elnöknek mindenképpen ellensúlyt kell képeznie a kormányzati hatalommal szemben, ezért még a parlamenti praktikákkal hivatalba emelkedõ köztársaságielnök-jelöltnél is el kell végezni az ellenõrzést.(Folytonos zaj.)

Mi az egymásnak ellentmondó törvények dolgában szeretnénk rendet tenni, és miután az átvilágításról szóló törvény tekinthetõ ebben a körben alaptörvénynek, ehhez kell igazítani a többi, ezzel kapcsolatos törvényt és országgyûlési határozati javaslatot is. Ezért a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja a törvények és országgyûlési határozati javaslatok ellentételeként, akként kívánja feloldani, hogy a köztársaságielnök-jelölteket is át kell világítani, és el kell kerülni azt a helyzetet, hogy egy már megválasztott köztársasági elnökkel kapcsolatban kelljen esetleg kedvezõtlen tények megállapításával országunknak kárt okozni.

Minket az igazság képviseletére küldtek e Házba, kérem ezért képviselõtársaimat, mûködjenek közre e lehetetlen helyzet megoldásában és támogassák az elõterjesztésemet. Köszönöm türelmüket és kérem a támogatásukat. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage