Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Az eddig lezajlott vita - hisz annak nevezhetném - bizonyította, hogy ez a kérdés igenis nagyon fontos. Errõl a kérdésrõl a Magyar Országgyûlésnek tárgyalnia kellene, hisz száz- és százezer ember sorsát befolyásolja.

Ahhoz, hogy ezt tárgysorozatunkba felvegyük, önök igenlõ szavazatukkal hozzá tudnak járulni. Nem biztos, hogy ezt a törvényjavaslatot ilyen formájában meg kell szavazni. Azért van az általános és a részletes vita, hogy végsõ formájában olyan törvény szülessen, amely kielégíti a társadalom minden rétegének az igényét.

De ha meg akarunk menekülni a vitától, ha nem akarunk szembenézni az igazsággal, ha Kis Zoltán államtitkár úr sem akarja a valós számokat megismerni, akkor nem kell tárgysorozatba venni. Ha önök félnek attól, hogy megint a szemükbe fogják mondani, hogy tíz hónapon keresztül kifosztották a kárpótlásra jogosultakat... (Mozgás és zaj a bal oldalon.).., tíz hónapon keresztül ez a kormányzat nem ad vagyont az eredeti kárpótlásra jogosultaknak, hanem szándékosan elértékteleníti a jegyeiket, hogy azt majd fölvásárolják a nagybankok, a nagybefektetõk, s a kormányzat akkor fogja a vagyont odaadni - ha ezt önök nem akarják meghallgatni, és nem akarják, hogy ezt részletes példákkal bizonyítsuk, akkor nem kell tárgysorozatba venni!

Hadd jegyezzem meg államtitkár úrnak, hogy a múltkor, amikor a kárpótlási jegy sorozata számának a módosításáról volt szó, akkor még 210 milliárd forint értékû kárpótlási jegyrõl szólt; jelenleg vásárlóértékét tekintve 110 milliárd forint értékû jegy van forgalomban. S azt állam megteheti azt, hogy a saját követelésével szemben megengedhetõvé teszi a kárpótlási jegy fizetõeszközként történõ felhasználását, hisz ez van a privatizációnál, ez van az önkormányzati lakások megvásárlásánál, és gyakorlatilag ez van a szövetkezeti földek megvásárlásánál is.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage