Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban szeretném elmondani, hogy a stratégiai cégek privatizációjára vonatkozó kormányhatározatok egyúttal azt is meghatározták, hogy minden fázisában a kormány elé vissza kell vinni a döntés végrehajtásának egyes elemeit, tekintettel arra, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy például a villamosenergia-ipar rendszere az egész magyar gazdaságot, az egész magyar ipart és nyilvánvalóan a fogyasztók életviszonyait is meghatározza. Sõt, ha emlékeztethetem: az új törvényben a nemzetgazdaság szempontjából jelentõs cégek listája vonatkozik egyébként a villamosenergia- ipar privatizációjára is.

Nyilvánvaló, hogy egy 500-600 milliárdos állami vagyontárgy privatizációja nem történhet meg egy döntéshozással és egy döntéshozói fórumon, és természetes, hogy bizonyos szakaszok elkülöníthetõk a stratégiában - és így a privatizáció folyamatában is. Azonban három dolgot szeretnék leszögezni. Az egyik, az ön kérdésében is benne van: a magyar villamosenergia-ipar, energiarendszer, a fejlesztési igényekre is tekintettel több száz milliárdos fejlesztési igényt hordoz magában. Ez a szakemberek által 300-400 milliárdra becsült fejlesztési igény - a magyar tõkeellátottságot és egyéb reményeket is figyelembe véve - a 2005-ig elõkészített fejlesztés tõkeszükségletét nem tudja elõteremteni.

Ezért a válasz adódik: nyilvánvaló, hogy csak nemzetközi befektetõkre számíthatunk, nyilvánvaló, hogy ez a pénz Magyarországon nem áll rendelkezésre.

Minden aggályát osztom, és talán ezért is van az, hogy a kormány a legutóbbi döntésével kodifikációs munkabizottságot küldött ki, amely mind az árszabályozás, mind az erõmûvek és az áramelosztó, az áramelosztási rendszer és az áramszolgáltatók közötti regulációs kérdéseket - ha lehetséges - június 15-éig felveti, és a regulációra vonatkozó javaslatait megteszi. Ennek hiányában - anélkül, hogy a hazai társadalom, a fogyasztói társadalom ne kerülne kiszolgáltatott helyzetbe - a privatizációs tender nem írható ki.

A regulációnak három kérdésre kell tehát választ adnia: egyrészt egy hosszú távú szabályozórendszerre az ármechanizmusban, a tarifarendszerben; másrészt az áramvásárlásra, az erõmûvek vagy egyéb, áram-elõállítással foglalkozó cégek relációjában - itt gondolok esetleg nemzetközi beszerzésekre is -; a harmadik: az áramszolgáltatók és a fogyasztók kapcsolatára. Ezeket - és nyilván az erre vonatkozó, szükséges törvénymódosítást, a villamosenergia-törvény módosítását vagy a Ptk. módosítását - a parlament elé fogjuk tárni; tehát ennek részleteirõl ön is meg tud gyõzõdni.

Szeretném tehát hangsúlyozni, hogy mindezek az aggályok jogosak, de tender nem fog kiírásra kerülni addig, amíg megnyugtató megoldásokat a jogi szabályozás tekintetében nem találunk.

Van egy másik gondunk, ez pedig az, hogy mennyire válik egy vevõnek vagy egy országnak kiszolgáltatottá a fogyasztói társadalom és, mondjuk, az ipar és a gazdaság. Szívem szerint is hozzám az a megoldás áll a legközelebb, ha lehetséges volna nemzetközi konzorciumot létrehozni, és nemzetközi konzorciumok versenyeznének vagy pályáznának a magyar energiaszektorért.

(16.30)

Ebben az esetben e három szintû privatizáció: tehát az erõmûvek, az MVM és a végén az áramszolgáltatók mégis kedvezõbb helyzetbe jutnának, mint hogyha egy ország vagy egy országból származó cégek tulajdonába kerülnek.

Az az áhított és ideális állapot, hogy maradjon a magyar állam tulajdonában, nemcsak a ma elfogadandó törvény, nemcsak a korábban meghozott privatizációs elképzelések miatt nem lehetséges, hanem amiatt nem lehetséges, hogy a felújítási, bõvítési, beruházási kötelezettségnek magyar anyagi eszközökbõl nem tudunk eleget tenni.

Én szeretném partnerként nyilván az egész Házat meghívni azokra a vitákra, amelyek a törvény elfogadását követõen és a szükséges módosítások tekintetében e Házban nyilávnvalóan be fognak következni. Ennek bekövetkezte után, ha még továbbra is vannak aggályok, nyilván ezeket az aggályokat is figyelembe véve - tekintettel arra, hogy a legnagyobb nemzeti vagyontárgyról van szó - kell a kormánynak a következõ döntéseket meghoznia.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage