Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Megint se felelõs, se felelõsségre vonás! (Derültség a bal oldalon.) A kisgazdapárt arra kért választ, hogy az Állami Számvevõszék által feltárt súlyos hiányosságokat a miniszter megszüntette-e. A válasz az, hogy nem. Szerény számításaim szerint szabálytalan, törvénysértõ átcsoportosítások miatt 200 millió forint, felelõtlen értékpapír-vásárlások, illetve az Ybl Bank csõdje miatt kamattal együtt mintegy 320 millió forint, a PM gazdálkodó szervezeténél történt szabálytalan átutalás miatt 150 millió forint, összesen tehát 670 millió forint került a központi költségvetés terhére finanszírozásra.

Bokros pénzügyminiszter urat úgy ismerte meg a nép, hogy bár száz nap türelmi idõt kért, jóval korábban gyorsan döntött a gazdasági megszorító intézkedésekrõl. Most a Kisgazdapárt olyan intézkedéseket kért a tárcától, nem is én, hanem az Állami Számvevõszék közremûködésével, melyek a súlyos törvénysértések kiküszöbölését szolgálták volna. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy semmilyen konkrét intézkedés nem történt. A 670 milliós összeg törvénysértõ felhasználásáért felelõs nincs, és felelõsségre vonásra sem kerülhet sor. Miniszter úr intézkedéseivel - kedves fõnökérõl beszélek - mélyen belenyúlt az állampolgárok zsebeibe, de a saját zsebébe nem nyúlt bele. Ugyanakkor a pénzügyi tárca idén 400 millióval kapott többet a költségvetésben, mint a többi tárca. Úgy tûnik, hogy a mindenkori pénzügyminiszter betartja a közmondást: minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Kérem, adja át Bokros pénzügyminiszter úrnak, hogy mielõtt bármi mást tenne, szíveskedjék intézkedni a 670 millió forintnak a költségvetésbe való befizetésérõl a tárca terhére. A Független Kisgazdapárt ugyanilyen intézkedéseket vár a többi tárca vonatkozásában is, ahol az ÁSZ szintén súlyos törvénysértéseket tárt fel, hatalmas összegekkel. Bokros pénzügyminiszter úr gyorsaságát ismerve, biztos vagyok benne, hogy a nyolc nap erre elegendõ lesz. Köszönöm. Nem fogadom el a választ. (Szórványos taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage