Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Állami Számvevõszék 1993 nyarán vizsgálatot folytatott a pénzügyminisztériumi fejezetnél a kormányzati munka korszerûsítésével, munkamegosztásának változásával összefüggésben. A cél annak értékelése, hogy hogyan érvényesítették a törvényességi, eredményességi és célszerûségi szempontokat a tárcánál, a feladatok, a szervezet, a létszám és a pénzügyi források ezekkel mennyire voltak összhangban.

A fejezet éves költségvetései 1992-ig egyensúlyban voltak. Az egyensúly ezt követõ megbomlása az igazgatási ágazatnál forráshiány miatt történt, abban gazdálkodási, tervezési hibák, hiányosságok is közrejátszottak.

A forráskülönbségek kiegyenlítésére szabálytalan eszközöket is felhasználtak. A fejezeti hatáskörben végrehajtott elõirányzat- átcsoportosítások közül több törvénysértõ volt, így: 1991-ben 30,6 millió forint, 1992-ben 158,5 millió forint átcsoportosítása volt szabálytalan.

Nagyarányú szabálytalan elõfinanszírozás történt 1992 végén és 1993 elején egyes intézmények pénzügyi egyensúlyi hiánya miatt. A hiányosságok az igazgatási ágazatban a létszám- és bérgazdálkodásnál okoztak feszültséget. Nem hajtották végre a létszámcsökkentést 1991-tõl, a dologi irányzatok terhére növelték és az üres álláshelyek bérét is felhasználták. Jelentõs béralaptúllépés volt 1992-tõl.

Az értékpapír-vásárlásoknál sem voltak kellõen gondosak. A PM gazdálkodó szervezete általi saját és a Bankfelügyelet eszközeibõl befektetett 273,5 millió forint és 26,4 millió forint kamat az Ybl Bank csõdje miatt kétes követeléssé vált. A Szerencsejáték Felügyeletnek 20 millió forintos befektetése vált kétessé és került peresítésre.

A törvénytõl eltérõ pénzellátás 1992 végén és 1993 elsõ negyedévében volt tapasztalható. Célja a pénzügyi egyensúly hiányának enyhítése volt a központi költségvetés terhére. A PM 1993 januárjában a PM gazdálkodó szervezetét több mint háromhavi támogatásnak megfelelõ, 150 millió forintban részesítette. Ezzel a konstrukcióval a PM gazdálkodó szervezetének finanszírozási nehézségeit a központi költségvetésre terhelték. Megállapították, hogy a kincstári vagyon kezeléséhez, mûködéséhez a vagyonkezelõ szervezet számviteli rendje és gyakorlata nem biztosít törvényes kereteket.

Kérdezem ezek után államtitkár úrtól, megvizsgálta-e a pénzügyi kormányzat, hogy kik a felelõsök

1. a pénzügyminiszter hatáskörében végrehajtott törvénysértõ elõirányzat- átcsoportosításokért;

(16.10)

2. az 1992. és 1993. évi költségvetésben jogcím nélkül megtervezett elõirányzatokért;

3. az 1993-ban kormányengedély nélküli elõfinanszírozásért;

4. a vizsgálat után történt-e és milyen felelõsségre vonás;

5. a szervezeti korszerûsítésre megtették-e a fejezetszintû gazdálkodás irányításához, felügyeletéhez és ellenõrzéséhez szükséges intézkedéseket?

Kíváncsian várom államtitkár úr válaszát. (Szórványos taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage